30 maart 2022

Passend afscheid na bewogen raadsperiode

Dinsdagavond 29 maart vond het officiële afscheidsmoment plaats van de 17 raadsleden die de afgelopen 4 jaar Zandvoort hebben vertegenwoordigd. Het beloofde een mooie, persoonlijke en passende afsluiting te worden van een, in meerdere opzichten, bijzondere raadsperiode.

Allereerst nam voorzitter van deze raadsvergadering, burgemeester David Moolenburgh, het woord. Hij benadrukte daarin nog maar eens de ‘rumoerige en onzekere’ tijd waarin deze raad heeft moeten opereren. Met daarmee vooral doelend op de coronacrisis. Nadat hij met instemming van de raad de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vaststelde, richtte Moolenburgh zich een voor een tot zijn zeventien collega’s.

Woorden van dank, ieder met een persoonlijk tintje, werden uitgesproken. Waarbij onder meer Patrick Berg (OPZ) werd gecomplimenteerd met het behalen van de meeste voorkeursstemmen twee weken terug, Maaike Koper (PvdA) ‘het sociale hart’ in de raad werd genoemd en Ronald van Tiggelen (PVV) werd gekwalificeerd als heuse ‘klimaatpaus’ van Zandvoort. Daarna kreeg ieder raadslid naast de bloemen ook nog een toepasselijk tekening van Zandvoort in formule 1 stijl met daarop een mini-zelfportret cadeau.

Lintjes

Een speciaal moment werd stilgestaan bij de inzet van de ‘altijd ingelezen’ Astrid van der Veld (GBZ), de ‘puntig en spitsige’ Hans Drommel (VVD) en het ‘kennisblok’ Bruno Bouberg Wilson (OPZ). Op volgorde hebben zij zich 16, 12 en nog eens 16 jaar ingezet voor de gemeente Zandvoort vanuit hun werk in de raad. Alle drie werden zij hiertoe benoemd tot Lid in Orde van Oranje Nassau, mét bijbehorend lintje.

“Het is mij niet licht gevallen om afscheid te nemen van mijn raadswerk. Zeker omdat de onderlinge sfeer en verhoudingen niet op z’n best waren de laatste jaren”, reageerde een licht geëmotioneerde Van der Veld.

Emotie

Ook vertrekkende leden Johan van Marle en Martijn Hendriks namen kort het woord. Van Marle, die 4 jaar raadslid was namens D66, uitte hierin zijn kritiek op de omgang met integriteitsafspraken ‘door een aantal partijen’. “Telkens werd het politieke spel gespeeld, maar het gaat om serieuze business”, benadrukte hij. “Wees de komende periode een beetje lief voor elkaar, zet die ego’s opzij”, gaf Van Marle de nieuwe raad mee. Hendriks (VVD), zeker 12 jaar lang betrokken bij de gemeenteraad, reflecteerde op zijn besluit om niet terug te keren. “Ik heb altijd geprobeerd vanuit het verschil van mening onderdeel te zijn van het scherpe debat, door af en toe tegen de stroom in te gaan waar nodig. Het valt me dan ook zwaar om afscheid te moeten nemen.”

In totaal zwaaiden 8 van de 17 raadsleden af, om komende periode niet terug te keren. Een avond later, op woensdag, vindt de installatie van de nieuwe raad plaats. Over het verloop hiervan lees je meer op de website van deze krant. De officiële eerste inhoudelijke raadsvergadering van de nieuwe periode vindt plaats op maandagavond 25 april. Een week daarvoor vindt een commissieavond plaats.

Jelmer Koper

Deel dit: