1 november 2020

Overwintering strandpaviljoens nu een feit

Verleden week vrijdag hebben de burgemeester en alle betrokken ondernemers een handtekening gezet onder een overeenkomst die de eenmalige overwintering van de seizoensgebonden strandpaviljoens regelt. Dat waren er 23 in totaal. Uiteindelijk hebben 8 paviljoens ervoor gekozen om toch af te breken.

Voor de gelegenheid werd gebruik gemaakt van de gastvrijheid van restaurant Rimini op de Boulevard Barnaart. Vanwege de veiligheid maakte elke ondernemer afzonderlijk zijn opwachting. Zowel burgemeester David Moolenburgh als verantwoordelijk wethouder Ellen Verheij toonde zich verheugd dat de overwintering nu definitief is geregeld. Allebei hadden er aanvankelijk een hard hoofd in gehad, zo bleek tijdens de ondertekening.

Burgemeester Moolenburgh: “Het is natuurlijk een perfecte oplossing die niemand iets kost en waar de paviljoenhouders enorm mee geholpen zijn. Maar ik heb inderdaad m’n bedenkingen gehad… Want er waren nogal wat instanties die er iets van moesten vinden. Allereerst natuurlijk wij als gemeente maar ook de Provincie, politiek Den Haag, het Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat. En met name de laatste twee wijken niet vaak van bestaande regels af. Bovendien moest er ook verzekeringstechnisch en qua beveiliging het één en ander geregeld worden. Gelukkig bleken mijn zorgen niet terecht en is het uiteindelijk toch gelukt.”

Ruim een half jaar geleden deed Koninklijke Horeca Nederland namens de Nederlandse seizoensgebonden paviljoens het verzoek tot overwintering bij Rijkswaterstaat, de waterschappen en gemeenten, zodat de aanzienlijke kosten voor de af- en opbouw, transport en opslag voor één seizoen bespaard konden worden. De strikte voorwaarden waaronder dit wordt toegestaan staan beschreven in de nu ondertekende overeenkomsten.

Tekst en foto: Piet Bom

Deel dit: