10 augustus 2021

OPZ stelt vragen over aanpassing contract watertoren

Vorige maand heeft het college bij de notaris een aantal wijzigingen in de voorwaarden uit de koopovereenkomst van de watertoren vast laten leggen. De Ouderen Partij Zandvoort (OPZ) is niet te spreken over het feit dat de gemeenteraad daar vooraf op geen enkele wijze in is gekend en heeft er schriftelijke vragen over gesteld.

In 2006 is de watertoren door de gemeente voor slechts € 25.000 verkocht aan Watertoren Zandvoort Commanditaire Vennootschap (WZCV). Aan die verkoop werden door de gemeente middels een zogenoemd kettingbeding een aantal strikte voorwaarden verbonden. Aan een aantal van die voorwaarden lag een besluit van de gemeenteraad ten grondslag, zoals bij de verplichting van een openbare functie voor de bovenste etages van de watertoren. Die voorwaarde is nu geschrapt. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de watertoren in zijn geheel, in plaats van maximaal vier bouwlagen, te transformeren tot luxueus appartementengebouw. Ook het anti-speculatiebeding is op verzoek van ontwikkelaar WZCV komen te vervallen en een boeteclausule ten aanzien van de bouwtermijn is genuanceerd.

Nieuwe inzichten

Fractieleider van OPZ Peter Kramer: “Ik sluit niet uit dat het wijzigen van de overeenkomst met het oog op het vlottrekken van de herinrichting een juiste beslissing zal blijken. Maar de eenzijdige manier waarop dat is gebeurd vind ik niet kunnen. De voorwaarde van een publieke functie voor de bovenste verdieping was het gevolg van een democratisch genomen raadsbesluit. Dat wordt nu gewoon terzijde geschoven. Ook kun je je afvragen waarom het anti-speculatiebeding is geschrapt. De gemeente stelt dat de noodzaak van die voorwaarden door nieuwe inzichten en ontwikkelingen inmiddels is achterhaald, maar dat wil er bij mij niet in…”

“Het is allemaal nogal eenzijdig in het voordeel van de projectontwikkelaar. En dat terwijl WZCV in het verleden de herinrichting van het Watertorenplein herhaaldelijk heeft gefrustreerd. Kennelijk wordt dat nu beloond”, aldus Kramer.

Tekst en foto: Piet Bom

Deel dit: