7 september 2022

Open Monumentendag Zandvoort 2022

Tijdens de Open Monumentendagen (OPM) op 10 en 11 september openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor het publiek. De OPM wordt georganiseerd door Stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met 300 lokale comités. Net als in 2021 doet Zandvoort ook mee met het monumentenweekend en heeft een informatief programma.

Het startsein van de Open Monumentendagen in Zandvoort wordt dit jaar gegeven op zaterdag 10 september om 11.00 uur bij de St. Agathakerk aan de Grote Krocht. De keuze om de openingsceremonie in de prachtige St. Agathakerk te houden, lag voor de hand. De kerk uit 1928 heeft een interessante en rijke geschiedenis met schitterende glas-in- loodramen, de prachtige Kruiswegstaties van Lambert Lourijsen en de leerzame zomerexpositie over ‘Heiligen met passie’.

Wandelroute

Ook dit jaar heeft het werkteam OPM een gratis routeboekje samengesteld met de Haarlemmerstraat als extra middelpunt in de wandeling. In de toegevoegde flyer zijn nog meer hoogtepunten benoemd die een bezoekje verdienen. Het prachtige boekwerkje met de wandelroute gaat langs diverse monumentale panden en is voorzien met een plattegrond, foto’s en informatie. De route start vanaf het Zandvoorts Museum, daar kunt u ook het boekje ophalen.

Raadhuis

Het Pop-Up museum, ingang Haltestraat, in het oudste gedeelte van het Zandvoortse raadhuis is in het weekend gratis opengesteld. Via de stenen buitentrap is ook het bovengedeelte van het raadhuis te bezichtigen en er zijn rondleidingen. Speciaal voor het OPM-weekend staat de deur van de traditionele burgemeesterskamer gastvrij open. Er is  een verhalentafel, historische boekwerken en speciale objecten uit de museumcollectie en de oude B&W kamer met de glas in lood ramen voorzien met de wapens van de burgermeesters is te bezoeken.

De St. Agatha kerk en de Protestantse kerk aan het Kerkplein zijn op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur geopend met exposities, diverse thema’s, rondleidingen of om een kaarsje aan te steken. Op zondag is de aanvangstijd bij beide kerken vanwege de kerkdiensten aangepast. Iedereen is van harte uitgenodigd om monumentaal Zandvoort te ontdekken, te bezichtigen en tenslotte tot de conclusie te komen dat Zandvoort meer is dan strand alleen.

Open Monumentendagen 2022
Deel dit: