12 oktober 2022

Open huis in gerestaureerde ‘dokterswoning’

Begin dit jaar werd bekend dat de Amsterdamse Erfgoedorganisatie Stadsherstel de voormalige dokterswoning hoek Kerkstraat /Poststraat had aangekocht. Het gemeentelijk monument is gebouwd in 1845 een heeft sindsdien een halve eeuw als dokterswoning gefunctioneerd, onder andere door dr. Gerke. Na een grondige restauratie wordt binnenkort een open huis gehouden voor belangstellenden.

In 1918 nam Dirk Vader het pand over en begon er een bloemenzaak in. Drie generaties later wilde Hans Vader op latere leeftijd het pand overgedragen aan Stadsherstel. Althans, de gesprekken waren al vergevorderd maar vlak voor de schenking overleed de Zandvoortse bloemenman. De nabestaanden hebben in nagedachtenis van Hans, die wilde voorkomen dat het pand als Bed & Breakfast zou worden gebruikt, de woning uiteindelijk alsnog verkocht aan de erfgoedorganisatie.

Stadsherstel koopt woningen op om te restaureren en vervolgens op de woningmarkt te behouden. Er zijn in het pand onderaan de Kerkstraat twee woningen gerealiseerd, duurzaamheidsmaatregelen genomen en de monumentale entree wordt in oude luister hersteld. Om te laten zien hoe het geworden is nodigt Stadsherstel iedereen die geïnteresseerd is uit om op woensdag 26 oktober tussen 15.30 en 17.00 uur het resultaat te komen bekijken. Aanmelden is niet nodig.

Kerkstraat 38 rond 1890 | Foto: Genootschap Oud Zandvoort
Deel dit: