21 januari 2020

Op zoek naar verhalen over Zandvoortse horeca

Voor een nieuw boek over het Zandvoortse uitgaansleven is onze columniste Sandra Lissenberg op zoek naar verhalen over een aantal geselecteerde kroegen en nachtclubs vanaf de jaren ’60-’70 tot nu. Hier vallen ook een aantal zaken onder die er nu niet meer zijn. Hiervoor vraagt Lissenberg uitdrukkelijk de hulp van (oud-)eigenaren, (oud-)medewerkers, stamgasten of hun nabestaanden.

Schrijfster Sandra Lissenberg is op zoek naar ludieke verhalen en foto’s uit de Zandvoortse horeca: “In de Klink, de kwartaaluitgave van Genootschap Oud-Zandvoort, las ik met heel veel plezier het verhaal van Wim Drogtrop over zijn tijd als eigenaar van de Oase Bar (het huidige sportcafé Buitenspel in de Kosterstraat). Lange rijen tot aan Fritures d’Anvers en bier dat door tuinslangen werd uitgeschonken, Sinterklaasfeesten, carnaval en de Oase Rally’s om maar wat te noemen. Ik denk dat de geschiedenis van het Zandvoortse uitgaansleven bol moet staan van de ludieke verhalen, zoals die van Drogtrop. Ook hebben er talloze wereldberoemde artiesten in Zandvoort opgetreden. Het zou toch eeuwig zonde zijn als deze verhalen verloren zouden gaan?”

Selectie
Samen met horecaman Ronald Rietberg heeft zij inmiddels een selectie gemaakt van een aantal zaken die een grote rol hebben gespeeld in het Zandvoortse uitgaansleven. “Er zijn natuurlijk verschrikkelijk veel cafés en kroegen in Zandvoort geweest, die ongetwijfeld allemaal hun eigen verhalen hebben. Maar aangezien ik het boek in mijn eentje schrijf moet ik mij helaas beperken tot een selectie”, vertelt zij.

Tot nu toe staan op haar lijst: Oase Bar (waar later The Wildchild en sportcafé Buitenspel uit zijn voortgevloeid), Boedha Club (later Kenzo en Tipah’s), Moustache, Chin-Chin, Het Wapen van Zandvoort, De Klikspaan, Scandals, Bastille, Café Koper en Sociëteit Duysterghast.

“De meeste mensen reageren heel erg enthousiast wanneer ik hen vraag om hun herinneringen met mij te delen. Natuurlijk heb ik door Ronald Rietberg een schat aan informatie en foto’s gekregen. En ik ben heel blij dat ook Mick Boskamp zijn hulp heeft toegezegd als ik wat wil weten over de begindagen van de Chin-Chin, die door zijn stiefvader Ad Keur is opgericht.”

“Ook Hans Bank, vroegere barkeeper bij de Boedha Club van Lifa Lock en tevens voormalig eigenaar van de Oase bar, wilde zijn verhalen al met mij delen. Binnenkort heb ik een afspraak staan met een andere Oase eigenaar Wim Drogtrop en zijn oud-barman Robert Vrees, die al jaren in Drenthe woont.”

Meer verhalen
De komende weken zal Sandra meer mensen gaan benaderen voor het boek. Maar omdat het onmogelijk is om echt iedereen zelf te spreken over zijn/haar tijd, geeft ze aan dat men haar ook kan mailen. Alle anekdotes en foto’s zijn welkom en kunnen worden gestuurd naar barboekzandvoort@gmail.com.

“De hoofdstukken zijn per bar, dus het kan even duren voordat ik bij de mensen terugkom met aanvullende vragen”, zegt Lissenberg. Nadat zij het eerste hoofdstuk over de Oase Bar heeft afgerond zal de Boedha Club aan de beurt zijn. “Dus kom maar op met die verhalen!”, besluit de Zandvoortse schrijfster aanmoedigend.

Deel dit: