21 maart 2020

Op deze pagina houden wij u zoveel mogelijk op de hoogte over de ontwikkelingen van het coronavirus in Zandvoort. Deze pagina wordt regelmatig aangepast met de laatste ontwikkelingen.

Vrijdag 12.00 uur:
Classic Concerts heeft de twee komende concerten (maart en april) helaas af moeten blazen. Wanneer er weer een Kerkpleinconcert is, is nog niet helemaal zeker.

Woensdag 08.30 uur:
Vanaf vandaag kunt u alleen nog bij de balie in het raadhuis terecht als u een afspraak heeft. Een afspraak maken kan via www.zandvoort.nl en als het niet anders kan telefonisch via 14 023 (dus zonder 023-57 ervoor). De gemeente vraagt u met klem om niet ziek naar de balie te komen. Het dringende advies is om de richtlijnen van het RIVM (www.rivm.nl) te volgen en als u ziek bent thuis te blijven en niet naar de balie te komen.

Dinsdag 17.00 uur:
Welzijnsorganisatie Pluspunt is voor alle activiteiten gesloten tot in ieder geval 6 april. Pluspunt spant zich in om contact met ouderen en andere risicogroepen te onderhouden en mogelijke knelpunten op te lossen. Zij doen tevens een oproep aan alle Zandvoortse inwoners om ouderen in hun omgeving hulp aan te bieden door bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen. De Plusdienst blijft telefonisch bereikbaar wanneer hulp nodig is. Die is bereikbaar op 023-5740330.

Dinsdag 15.45 uur:
Spaarnelanden blijft het afval inzamelen, de parkeergarages blijven open en urgente meldingen of calamiteiten worden afgehandeld. De kantoorvestigingen zijn tijdelijk minder bereikbaar. Spaarnelanden verzoekt inwoners om rolcontainers de avond voorafgaand aan de ophaaldag aan de straat te plaatsen. Ook de ondergrondse containers kunnen mogelijk eerder worden geleegd. Deze aanpassingen zijn noodzakelijk omdat medewerkers van Spaarnelanden met ingang van deze week aangepaste werktijden hebben. Dat wil onder andere zeggen dat teams op wisselende tijden starten om zo de samenkomst van veel medewerkers te vermijden. 

Dinsdag 12.15 uur:
Nieuw Unicum
wil de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk beperken, daarom worden vergaande maatregelen getroffen. Alle bezoek voor bewoners worden geweerd. Reguliere behandelingen (paramedische en psychosociale dienst) zijn geannuleerd. Dagbestedingsactiviteiten in de Boog, het Vitaliteitscentrum en het zwembad vervallen. De maatregelen gelden zeker t/m 6 april 2020.

Dinsdag 10.30 uur:
Ook de Taizeviering in de Agathakerk op 3 april gaat niet door. 

Maandag 18.00 uur:
Lokale radiozender ZFM heeft de programmering aangepast. De live uitzendingen vervallen. Op TekstTv (Ziggo kanaal 40) kan wel het laatste Zandvoortse nieuws over het coronavirus worden gevolgd.

Maandag 16.00 uur:
Ten gevolge van de zich snel ontwikkelende situatie rond het coronavirus en de daarbij behorende beleidsmaatregelen, heeft het IVN Zuid-Kennemerland met onmiddellijke ingang al haar excursies afgelast tot 6 april 2020.

Maandag 12.25 uur: 
Center Parcs sluit per direct alle 27 vakantieparken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Dat houdt in dat ook park Zandvoort dicht gaat. In eerst instantie was alleen het zwembad dicht voor niet-gasten. Nu gaat het hele park minimaal tot 7 april dicht, meldt een woordvoerder.

Maandag 12.15 uur:
De voorzitter van de Watersportvereniging Zandvoort geeft aan dat ook de WVZ het clubhuis voor alle leden tot 6 april sluit. “Normaliter hebben wij het voorrecht dat leden altijd toegang tot ons clubhuis hebben en gebruik kunnen maken van onze voorzieningen. Door de Corona maatregel is dit even niet meer zo en daarom is het clubhuis gesloten.” 

Maandag 11.45:
Toneelvereniging Wim Hildering schrapt de voorstellingen in april. Het bestuur heeft besloten om de geplande voorstellingen van zowel de jeugd (18 april) als de volwassenen (24/25 april) te cancelen. “Wij willen geen enkel risico nemen en voelen ons verantwoordelijk voor de spelers en de donateurs. Zodra de situatie in het land rondom het coronavirus weer wat rustiger is, zullen we op zoek gaan naar mogelijke alternatieve data.”

Maandag 10.20 uur:
Het coronovirus regeert. Daardoor kan ook de opening van de Kinderkunstlijn op 3 april as. niet doorgaan.
Zodra er een nieuwe datum is gevonden, laten wij dat weten.

Zondag 17.35 uur:
Tijdens een persconferentie op de nationale televisie heeft minister Bruins van Volksgezondheid aangekondigd dat vanaf 18.00 uur vandaag alle horeca in Nederland dicht moet. Dus alle restaurants en cafés moeten de deuren sluiten. De maatregel geldt voorlopig t/m 6 april. Enige uitzondering zijn de hotels, die mogen wel openblijven.

Vlak daarvoor kondigde minister Slob van Onderwijs aan dat alle scholen en kinderopvang t/m 6 april gesloten moeten blijven. De bestaande maatregelen die t/m 31 maart waren afgekondigd, worden dus ook met een week verlengd. 

Zondag 17.05 uur: 
De regering heeft bekend gemaakt dat alle scholen in ieder geval dicht moeten blijven t/m 31 maart. Het bericht volgt vlak nadat het bestuur van de Dunamare Onderwijsgroep, waar ook het Wim Gertenbach College onder valt, naar buiten had gebracht dat het komende week dicht zou blijven.

Zondag 13.35 uur:
Ook het biljartkampioenschap van Zandvoort heeft alle wedstrijden voorlopig stil gelegd. De organisatie hoopt op een later tijdstip de draad weer op te pakken.

Zondag 11.41 uur:
Het publiek blijft welkom in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wel heeft eigenaar Waternet aangegeven dat de activiteiten in verband met het coronavirus niet doorgaan. Zo komen de Waternet-excursies tot en met 31 maart te vervallen. Ook zal het Bezoekers Centrum tot en met 31 maart gesloten zijn maar het blijft wél per e-mail awd@waternet.nl bereikbaar.

Zaterdag 17.00 uur: 
Hoewel zowel premier Rutte als onze burgemeester David Moolenburgh hebben opgeroepen om vooral niet te hamsteren, gebeurt het toch. Ook in Zandvoort. Bepaalde producten zijn niet meer te verkrijgen, mensen komen voor lege schappen. “Buiten dat het helemaal niet nodig is, de voorraden zijn meer dan ruim voldoende, is het ook nog eens asociaal ten opzichte van de medemens. Niets frustrerender dan als je de hele dag gewerkt heb, en bij het boodschappen doen bepaalde dingen niet meer kun kopen”, zegt een klant in de AH. Toch wordt het volop gedaan, ook in Zandvoort”, vertelt Thomas Verhoek, supermarktmanager van Albert Heijn.

Zaterdag 15.08 uur:
Volgens de vandaag om 14.00 uur gepubliceerde update van het RIVM is in Zandvoort de eerste persoon geregistreerd die het coronavirus heeft. Wie het is en in welke toestand de patiënt verkeerd, wordt niet bekend gemaakt. 

Zaterdag 12.20 uur:
Team Sportservice Zandvoort gelast alle activiteiten in Zandvoort tot en met 31 maart 2020 af.

Zaterdag 11.51 uur:
Namens de Protestantse Gemeente Zandvoort meldt de voorzitter van de Kerkenraad, Yvonne Bijster dat in navolging van advies van de PKN heeft het moderamen (het bestuur van de gemeente) besloten voorlopig alle kerkdiensten tot en met 29 maart te laten vervallen. “Onze gemeente bestaat voor een groot gedeelte uit kwetsbare leden en het moderamen ziet het als haar verantwoording het advies om deze groep te beschermen in acht te nemen”, aldus de verklaring.

Vrijdag 15.35 uur:
Le Champion, de organisatie van de 30 van Zandvoort, Omloop van Zandvoort en Zandvoort Circuit Run, die gepland stonden op zaterdag 28 en zondag 29 maart, liet gisteren al weten dat de evenementen op die datums niet door zouden gaan. Vandaag laat de organisatie weten dat na overleg met betrokken partners helaas dit jaar voor het weekend geen passend alternatief is gevonden. “Zandvoort en het circuit blijven op jou wachten, volgend jaar staan wij voor jou klaar op zaterdag 27 en zondag 28 maart 2021”, wordt aan de deelnemers medegedeeld.

Vrijdag 16.11:
De KNRM heeft bekend gemaakt dat de landelijke open dag, Reddingbootdag, op 25 april niet doorgaat. De mogelijkheden worden onderzocht om deze dag later dit jaar alsnog te organiseren.

Vrijdag 16.06 uur:
De Kinderdisco gaat niet door. Vrijdag laat de organisatie van de kinderdisco weten dat de kinderdisco van 20 maart niet door gaat. Dit vanwege de genomen maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. “Ook Al zijn er minder dan 100 kinderen is het belangrijk om aan de gezondheid van de kinderen en ook onze vrijwilligers te denken.”, laat de organisator Roy van Buuringen weten. Na kort overleg heeft de organisatie dus besloten om de kinderdisco deze maand te laten vervallen.

Vrijdag 15.02 uur:
In verband met de laatste ontwikkeling rondom het coronavirus scherpen de R.K.bisschoppen in Nederland de reeds getroffen maatregelen aan en worden de kerkdiensten, dus ook in Zandvoort, op zaterdagavonden en de zondagen t/m 31 maart afgelast. De kleinschalige vieringen in de Agathakerk, op de woensdagochtenden om 09.00 uur, gaan nog wel door.

Vrijdag 13.20 uur:
Zorgorganisatie Kennemerhart roept op het bezoek aan Huis in de Duinen en Bodaan tot het minimum beperken.

Vrijdag 12.39 uur:
In weerwil met het bericht dat de GGD niet meer test, meldde burgemeester Moolenburgh zojuist dat dat niet correct is. Er wordt nog wel door de GGD getest op het COVID-19 virus.

Vrijdag 11.24 uur: 
Ook het HDMZ zal haar deuren tijdelijk sluiten voor publiek, in ieder geval tot 1 april.

Vrijdag 11.15 uur:
Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, sluiten met ingang van vrijdag 13 maart alle vestigingen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland voor publiek. Vooralsnog geldt de sluiting tot en met 31 maart, zoals de overheidsrichtlijnen nu aangeven. Alle activiteiten die gepland staan voor deze periode gaan niet door en worden tot nader order uitgesteld. Tijdens de sluiting kunnen leden de geleende Bibliotheekmaterialen in huis houden en hoeven zij uiteraard geen boetes te betalen voor te laat inleveren. De online diensten blijven gewoon beschikbaar.

Vrijdag 10.54 uur:
Het zwembad van Center Parcs is gesloten.

Vrijdag 09.57 uur:
Brigitte van Eig van het Wapen van Zandvoort heeft besloten de finale van het sjoelen uit te stellen. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Vrijdag 08.00 uur:
Het bestuur van folklorevereniging De Wurf meldt dat de voorstelling van zaterdag is afgelast. Er is een nieuwe datum geprikt: 26 september kunt u de voorstelling ‘Een Zandvoorter wier landverhuizer’ alsnog bekijken.

Vrijdag 08.00 uur:
Gisteravond om middernacht zijn alle vestigingen van Holland Casino, dus ook die in Zandvoort, gesloten. De directie heeft besloten voorlopig tot en met 31 maart dicht te blijven. 

Vrijdag 08.05 uur:
Vannacht is de Grand Prix van Australië -de eerste van het nieuwe seizoen- afgelast. Nu is het de vraag wat er met de volgende races op de kalender gaat gebeuren. Voor Zandvoort luidt dat de race “vooralsnog gewoon doorgaat”, maar dat de terugkeer van de Formule 1 in Nederland op losse schroeven staat, moge duidelijk zijn. Liberty Media, eigenaar van de Formule 1, gaat zich nu eerst buigen over de eerstvolgende twee races, in Bahrein en Vietnam. 

Vrijdag 07.50 uur:
Nu het Zandvoorts Museum tot nader order gesloten is, is ook de VVV balie niet geopend.

———-  13-03-2020

Donderdag 22.30 uur:
In Zandvoort stond op 28 en 29 maart het ‘Sportiefste weekend’ op het programma, met een wandel-, fiets- en hardloopevenement. Ook dit is allemaal afgelast door de organisatie. Le Champion, de organisator van het ‘Sportiefste weekend’, bereid zich nog of de evenementen kunnen worden verplaatst naar een ander tijdstip.  

Donderdag 22.25 uur:
Rekreade houdt op te bestaan in Zandvoort en zou aanstaande zondag voor de allerlaatste keer een Santekraampie organiseren. De organisatie laat weten dat het er alsnog van gaat komen op een nader te bepalen datum.

Donderdag 22.15 uur:
De stichting Downsyndroom heeft alle activiteiten die rond de Wereld Downsyndroom dag zijn georganiseerd, tot nader order uitgesteld. Dat houdt in dat ook de eerste Down at the Beach dag bij strandpaviljoen Ahoi volgende week zaterdag 21 maart niet doorgaat.

Donderdag 20.35 uur:
De Seniorenvereniging Zandvoort heeft vandaag besloten alle geplande activiteiten t/m 31 maart stil te leggen.

Donderdag 16.47 uur:
Ook de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) meldt op haar website dat alle hockeywedstrijden tot 1 april zijn afgelast. Ook wordten geen hockeyactiviteiten organiseert en de clubhuizen blijven gesloten.

Donderdag 16.57 uur: De KNVB heeft tot 1 maart alle voetbalwedstrijden, amateurs, profs en interlands afgelast, minimaal tot 1 april aanstaande. Dat houdt in dat er ook bij SV Zandvoort niet gevoetbald zal worden. Geprobeerd zal worden om het eerste elftal fysiek in conditie te houden, door bijvoorbeeld trainingen op het strand of in de duinen.

Donderdag 16.23 uur:
Het bestuur van Classic Concerts heeft besloten om het Kerkpleinconcert van komende zondag af te gelasten.

Donderdag 17.00 uur:
De vernissage van de tentoonstelling Magic Moments in de Formule 1 in het Zandvoorts Museum, vrijdag om 16.00 uur, gaat niet door. Dat meldt directeur Hilly Jansen. “Het Zandvoorts Museum volgt landelijke norm en gaat dicht tot nader order”, meldt ze. 

Donderdag 16.20 uur:
Het Oranje Fonds roept alle organisaties die komende zaterdag meedoen aan de landelijke vrijwilligersdag NLdoet om, vanwege de dreiging van de coronavirus, hun plannen te schrappen. Er stonden landelijk circa 8.700 klussen gepland waarbij mensen iets nuttigs konden doen voor een ander; zoals spelletjes spelen met eenzame senioren of het opknappen van een scouting- of clubgebouw. Het Oranje Fonds vraagt alle activiteiten op een ander moment wel door te laten gaan, als de coronadreiging niet meer van kracht is.

———-  12-03-2020

Huisarts adviseert om grote bijeenkomsten te vermijden

Huisarts Marc Hermans adviseert om in verband met het COVID-19, oftewel het coronavirus, om grote bijeenkomsten te mijden. Volgens hem zou vanwege het virus bijvoorbeeld een groot evenement als de Zandvoort Circuit Run, gepland voor het weekend van 28 en 29 maart, niet door mogen gaan.

Ook pleit de huisarts op medische gronden ervoor om kroegen en restaurants te sluiten, hoewel hij wel de economische schade hiervan inziet. “We moeten niet met ons allen in een te kleine ruimte bij elkaar willen komen. Dan gaan we maar thuis drinken, als dat zo nodig moet”, aldus Hermans.

Speciaal spreekuur
In het Huisartsencentrum Zandvoort, aan het Beatrixplantsoen, worden geen handen meer geschud om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Er is zelfs een speciaal ‘hoesten en proesten’-spreekuur in het leven geroepen, zodat mensen die voor heel iets anders komen, niet via de wachtruimte geïnfecteerd kunnen worden. Maar liever zien ze die patiënten helemaal niet. Het advies is ook om, indien je je grieperig voelt, met eventueel spierpijn, hoesten en proesten en koorts, vooral niet naar de praktijk te komen, maar telefonisch contact op te nemen. “Je wilt in deze situatie niet dat je voor bijvoorbeeld klachten voor je voet, in een wachtkamer vol hoestende en proestende patiënten komt te zitten. We adviseren de mensen die verkoudheidsklachten hebben om niet naar de praktijk te komen. Gelukkig merken we wel dat het daardoor wat rustiger is geworden, dus ons advies wordt opgevolgd”, gaat hij verder.

Zoek de massa niet op
Sportkantines zouden ook dicht moeten. “De wedstrijden zijn langs de lijn te volgen maar een bijeenkomst in de kantine in de rust en na afloop zou je moeten vermijden”, is zijn advies. De huisartsen mogen niet meer iemand prikken voor een test op het virus. De GGD heeft daar strenge instructies voor uitgevaardigd. “Maar dat er mensen rondlopen met het virus, kan je vergif op innemen. Wij weten alleen niet hoeveel en wie. Blijf dus alert”, sluit hij af. Rond Zandvoort zijn volgens de laatste berichten van het RIVM in Bloemendaal, Heemstede en Haarlem al officieel gevallen van besmetting met het coronavirus geconstateerd.

———-  12-03-2020

Zandvoort Circuit Run gaat vooralsnog door

De Runner’s World Zandvoort Circuit Run, in het laatste weekend van maart, gaat volgens een zegsman van organisator Le Champion ‘gewoon’ door. Hoewel er naar verwachting circa 30.000 mensen naar Zandvoort komen voor het ‘Sportiefste Weekend’ van Zandvoort, houdt Le Champion de richtlijnen aan die door het RIVM worden gegeven.

“Zolang wij vanuit het RIVM geen tegenberichten krijgen, gaat de Runner’s World Zandvoort Circuit Run gewoon door. Ook de andere evenementen in dat weekend als de Omloop van Zandvoort en de ‘35 van Zandvoort’ gaan door. We staan hierover in nauw contact met de vergunninggever, de gemeente Zandvoort. Als de burgemeester zegt “het kan niet”, dan zullen we onze andere scenario’s erbij pakken. We hebben nog een marge van circa anderhalve week”, aldus een zegsman van Le Champion. Bij Le Champion is dan ook (nog) geen sprake van paniek.

———-  11-03-2020

Coronavirus vooralsnog geen spelbreker voor Formule 1

De gemeente krijgt veel vragen over het Coronavirus. Een van de meest gestelde vragen gaat over de Formule 1. De burgemeester heeft nog geen aanleiding om nu al een besluit te nemen of de race door kan gaan op 3 mei, hij geeft aan nauw in contact te staan met het RIVM. 

Op de vraag: ‘Gaat de Formule 1 nog wel door nu het Coronavirus zich ook door Nederland verspreid’ geeft de woordvoerder namens het college het volgende antwoord: 

Voorlopig is er nog geen sprake van aanpassingen in het programma van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix en het 35 dagen programma voorafgaand aan de Formule 1: Zandvoort Beyond, beach for racing.

Alle partijen zijn volgens planning bezig met alle werkzaamheden en voorbereidingen voor alle evenementen tot en met 3 mei. Uiteraard monitoren we de situatie en laten we ons hierbij adviseren door het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Momenteel worden landelijk maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Minister Rutte adviseerde afgelopen maandag om elkaar geen handen meer te schudden. Afhankelijk van het verdere verloop wordt door de Rijksoverheid, op advies van het RIVM, zorgvuldig overwogen of evenementen met veel bezoekers zoals de Formule 1 en het Eurovisiesongfestival doorgang kunnen vinden.

Zolang er geen landelijke richtlijnen of aanwijzingen zijn is afgesproken dat de Veiligheidsregio op basis van de regionale situatie kan bekijken of het verstandig is vele mensen bijeen te laten komen. De uiteindelijke beslissing hierover wordt genomen door de burgemeester. Momenteel is het te vroeg om hierop vooruit te lopen. 

Deel dit: