31 januari 2020

Onthulling van holocaustmonument Levenslicht

Donderdag 30 januari werden de 308 Joodse dorpsgenoten die in de vreselijke oorlogsjaren 1940-1945 uit Zandvoort zijn weggevoerd en in de vernietigingskampen zijn omgebracht, herdacht op het Kerkplein. In grote getalen stonden de belangstellenden rondom het tijdelijke monument ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde.   

Na de opening van ceremoniemeester Wilma Schrama, herdacht burgemeester David Moolenburgh in zijn welkomstwoord de 308 inwoners die omkwamen tijdens de Holocaust. “Wij mogen nooit wegkijken en hen ook nooit vergeten”, was zijn boodschap.

Vervolgens werden de 308 namen en leeftijd opgenoemd door Wilma Schrama, Linda Clewits en Maaike Cappel. Dit gedeelte van de bijeenkomst was zeer indrukwekkend en tevens confronterend om de namen van vrouwen, mannen, kinderen, jong en oud te horen van al deze oorlogsslachtoffers. Rabbijn Spiero herdacht in zijn toespraak en gebed de zes miljoen Joden, slachtoffers van de Sjoa (Holocaust). In een gebed sloot de heer Rosenberg (Joodse gemeente) het officiële gedeelte af. Met het prachtige gedicht van Willem Wilmink voorgedragen door Marco Termes en een dankwoord van burgemeester David Moolenburgh werd de herdenkingsbijeenkomst afgesloten.

Het monument Levenslicht, dat in veel Nederlandse gemeenten brandt, is ook in Zandvoort op het Kerkplein tot zondag 2 februari te bewonderen. In de centrale hal van het raadhuis is tot maandag 3 februari een kleine fototentoonstelling ‘Wat is 75 jaar vrijheid in Zandvoort’ van Edwin Keur te bezichtigen. In de Zandvoortse Courant van aankomende week een uitgebreider verslag.  

Deel dit: