24 april 2021

Onthulling joods monument uitgesteld

De onthulling van het nieuwe joods monument aan de Dr. Joh.G. Mezgerstraat, dat tegelijk met de herdenking op 4 mei zou plaats vinden, is verschoven naar september. Enerzijds is dat besloten vanwege de coronamaatregelen maar er bleek ook een fout in de tekst op de Belgisch hardstenen plaat.

In de Hebreeuwse tekst werd bij toeval door de rabbijn een fout ontdekt. De stenen plaat moet daarom opnieuw gegraveerd worden.

Vorige week is het voormalig joods monument, dat sinds 1989 op de hoek van de Jac. van Heemskerckstraat/ Dr. Joh.G. Mezgerstraat stond maar plaats heeft gemaakt voor het nieuwe monument, verplaatst naar de begraafplaats Noorderduin. Het kleinere monument heeft een plek gekregen aan het begin van de begraafplaats en is voor iedereen toegankelijk. Op 4 mei zal er bij dit gedenkmonument op de algemene begraafplaats een korte herdenking plaatsvinden ter nagedachtenis aan de grote groep joodse ingezetenen die zijn vermoord tijdens de WOII. Burgemeester David Moolenburgh zal namens de gemeente een krans neerleggen. 

Deel dit: