4 maart 2020

Onbekend waar wateroverlast in Haltestraat vandaan komt

Een groot aantal horeca ondernemers in de Haltestraat alsmede bewoners van huizen aan de Swaluëstraat hebben sinds 20 februari flinke wateroverlast. Hun kelders en souterrains staan onder water. Vooralsnog weet niemand waar het vandaan komt. Het betreft in ieder geval De Klikspaan, The Corner, Tel Aviv, Blue Zone, Kids Avenue, café Neuf en twee huizen aan de Swaluëstraat. 

Angelique Elshenawi van Lunchcafe The Corner luidt de noodklok. “Het water is er vanaf 20 februari en gaat niet weg. Waar het vandaan komt en wie het probleem moet oplossen, dat weten we niet. We werden aanvankelijk van het kastje naar de muur gestuurd. De gemeente verwijst naar Spaarnelanden en die stuurde ons weer door naar PWN. Daar zeggen ze dat er geen lek is geconstateerd en dat daarmee voor hun de kous af is”, aldus Elshenawi. “De eigenaar van het leegstaande café Neuf schrok toen hij deze week binnen een kijkje ging nemen. Ook zijn kelder stond onder water.”

PWN laat via een woordvoerder weten van het probleem in Zandvoort gehoord te hebben. “Maar wij leveren het water en omdat er geen lek is geconstateerd, kunnen wij als PWN er niets aan doen. Het is duidelijk grondwater. Wij kunnen niks doen aan de waterstand, niet verhogen of verlagen.”

Nandy Groenestein, woonachtig in de Swaluëstraat, heeft sinds vorige week ook wateroverlast in haar kelder. “Wij pompen vijf keer per dag de kelder leeg, maar daarna komt het water gewoon weer terug. Ook ik heb de gemeente gebeld, maar iemand zei me daar dat als het water binnen in huis is, dat het geen probleem van de gemeente is.”

Angelique Elshenawi: “Het is belachelijk dat we tot nu toe nergens serieus worden genomen. Dat water komt toch ergens vandaan? Bovendien, al dat vocht is niet gezond in huis. Je krijgt er schimmels en ziektes van. Wij willen dat er onderzoek wordt gedaan.”

Dat onderzoek gaat er ook komen, zo laat Jessica Grootenboer namens de gemeente Zandvoort weten. “Spaarnelanden gaat een grondwaterstand meting doen en er komt een onderzoek naar de oorzaak. Wij gaan contact met de betrokkenen opnemen en hopen dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.”

In de buurt gaat het gerucht, dat de hoge waterstand mogelijk komt door de werkzaamheden aan het circuit. Daar zouden ze juist de waterstand verlagen en mogelijk gaat dat water dan naar het centrum. Volgens de gemeentelijke woordvoerster heeft dat er niets mee te maken.

Deel dit: