4 mei 2022

Ogen niet sluiten voor het verleden

Onder grote belangstelling zijn op 4 mei bij het Joods namenmonument aan de Dr. J.G. Mezgerstraat de Zandvoortse Joden herdacht die tijdens de WOII werden weggevoerd en vermoord. In zijn toespraak memoreerde burgemeester David Moolenburgh dat op slechts een dag rijden een vreselijke oorlog woedt en dat het antisemitisme nog steeds aanwezig is. “We moeten bewust zijn en blijven dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.”

Hartverwarmend was de belangstelling en inbreng van de leerlingen Djim, Lieke, Megan, Valentijn en Josefien van de Zandvoortse basisscholen. Zij lieten in hun eigen woorden blijken dat de mensen in al die jaren er nog niets van hebben geleerd. Indrukwekkend was het Partizanenlied gezongen door Daniel ten Brink. 

Na het officiële gedeelte van de herdenkingsbijeenkomst werd door het college van Zandvoort een krans gelegd en bloemstukken werden geplaatst namens de Joodse Gemeente Noord-Holland Noordwest, St. Viering Nationale Feestdagen, Lokale raad van Kerken en Senioren Vereniging Zandvoort. Vervolgens brachten de aanwezigen een bloemengroet of legden steentjes op namen. Na een minuut stilte was er nog gelegenheid voor een kopje koffie bij het Palace Hotel.

Deel dit: