14 oktober 2021

Oeuvreprijs voor cineast Thys Ockersen

Jaarlijks wordt op het Nederlands Film Festival onder andere de Louis Hartlooperprijs uitgereikt aan een verdienstelijk auteur of journalist. Voor zijn filmrecensies voor NRC Handelsblad, Het Parool en Skoop, en als oprichter van het filmblad Film Fun, kreeg Zandvoorter Thys Ockersen tot zijn grote verrassing dit jaar de Louis Hartlooper oeuvreprijs overhandigd.

De Louis Hartlooper oeuvreprijs is pas voor de tweede keer uitgereikt. De eerste ging in 2015 naar journalist Peter van Bueren. Thys Ockersen verdient deze oeuvreprijs als geen ander.

Van de jury kreeg Thys de volgende vermelding:“Film is voor de verteller Thys Ockersen werk en leven. Als filmfan in hart en nieren beschrijft hij zijn filmwereld persoonlijk, anekdotisch en uitgesproken in woord en beeld. Dat doet hij als journalist als recensent voor Het Parool, als schrijver voor bladen als Skoop en Filmfan, als filmmaker van korte films en documentairemaker, als docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam, als selfmade filmhistoricus en archivaris en zo nodig als consultant. Hij is niet de beschouwende tekstschrijver, maar de man ter plekke. Met stoute schoenen aan gaat hij zelf creatief op zoek naar de verhalen en wordt zo onderdeel van het grote avontuur. Hij vertelt niet alleen over film en filmsterren, maar ook hoe hij ze op het spoor komt en over zijn ontmoetingen. Hij vertelt ongezouten waarom hij die film of filmmensen leuk vindt en ook waarom hij ze niet leuk vindt.”

Zon & Zee

Opgroeiende in Zandvoort bleek ook de badplaats met haar veelzijdige inwoners voor Ockersen een vruchtbaar decor. Veel van zijn boeken met o.a. Zandvoortse verhalen en films laten dan ook een prachtig tijdsbeeld zien van het dorp. Niet alleen zijn documentaires over de zingende cowboy Roy Rogers en Hollywood regisseurs Sam Fuller en Don Siegel trokken internationaal veel aandacht maar ook zijn documentaire over de Zaanse houtzaagmolen en de film ‘Zandvoort aan Zee’ waren toppers. In Zandvoort aan Zee werden bekende Zandvoorters bij hun dagelijkse bezigheden door Ockersen geobserveerd en in beeld gebracht. De tentoonstelling in het Zandvoorts Museum ‘Thys Ockersen, een leven met film’ Zon & Zee trok ook veel bezoekers.

Filmclub

Vanaf 1994 waren tijdens de wintermaanden in Cinema Zandvoort de woensdagavonden gereserveerd voor de filmclub Simon van Collem. De filmclub was een initiatief van Thys. Hij vertoonde daarin spraakmakende en blikverruimende films die op verschillende filmfestivals hoge ogen gooiden. De filmzaal was altijd goed gevuld en vooraf gaf Ockersen een korte inleiding over de film. Na afloop werd er altijd een afzakkertje genomen in café Het Wapen van Zandvoort. Goede tijden die helaas niet meer zullen terugkomen.

Deel dit: