20 mei 2021

Noorderduin: een begraafplaats vol liefde

In het weekend van 28 t/m 30 mei wordt landelijk aandacht geschonken aan begraafplaatsen. Elke provincie organiseert zijn eigen weekend en heeft een speciale dag die in het teken staat van het thema ‘Vol liefde’. Ook de Algemene Begraafplaats Noorderduin Zandvoort doet mee met deze landelijke terugkerende gebeurtenis.

Familie en bezoekers komen regelmatig of juist op bijzondere momenten naar de begraafplaats om hun dierbare overledene vol liefde te herdenken op een plek waar deze nog aanwezig is. Dat is terug te zien aan de manier waarop aandacht en zorg wordt besteed aan graven, aan de liefdevolle teksten op grafstenen en aan de neergelegde, vaak heel persoonlijke uitingen van gemis en houden van.

Rust en ruimte

De meer dan 100 jaar oude begraafplaats Noorderduin heeft ruimtelijke kwaliteiten. De inrichting van het terrein heeft veel groen en ruime paden. Door de afscheiding tussen grondwal en beplanting krijgt de begraafplaats een eigen karakter. De indeling met royale paden betekent dat nagenoeg alle grafvelden goed bereikbaar zijn voor bezoekers, ook met een lichamelijke beperking. De medewerkers van de begraafplaats doen hun werk met zorg, liefde en aandacht. Zij beheren het terrein en onderhouden met vakmanschap het groen. En zo is Noorderduin één van de weinige plekken in Zandvoort waar nog ruimte is voor stilte en herdenken.

Bloemengroet

Omdat de lichtjesavond in november 2020 door corona niet is doorgegaan, is het landelijk weekend nu een aangewezen gebeurtenis om aandacht te kunnen schenken aan de overledenen vanaf de periode november 2019 tot heden. De nabestaanden zijn uitgenodigd om een roos af te komen halen om op het graf of de gedenkplek van hun geliefde te leggen. Vanzelfsprekend is er op deze dagen de mogelijkheid om op de begraafplaats een mooie individuele wandeling te maken omringd door het voorjaarsgroen, monumentale bomen en de prachtige vijver.

De bloemengroet ligt klaar op donderdag 27 mei tussen 10.00 en 16.00 uur, vrijdag 28 mei van 09.00 tot 12.00 uur en zaterdag 29 mei van 10.00 tot 12.00 uur.  

Deel dit: