09 november 2020

Susanne Ruseler wint publieksprijs Zandkunstexpositie ‘Zandvoort goes Wild’ 

De Nederlandse zandkunstenaar Susanne Ruseler uit Utrecht heeft de meeste stemmen gekregen van het publiek voor haar kunstwerk ‘Wilde Natuur’, dat zij gecreëerd heeft in het kader van de Zandkunstexpositie ‘Zandvoort goes Wild’. De prijs is een veelkleurig glassculptuur, genaamd ‘Duurzame vriendschap’, van de Zandvoortse kunstenares Ellen Kuijl.

 De zandsculptuur is een haast Escher-achtige weergave van het paringsritueel van de zandhagedis, een diersoort die voorkomt in het Zandvoortse duinengebied. Door haar achtergrond als biologe, wordt zij binnen de wereld van zandkunst internationaal al 17 jaar gewaardeerd als de autoriteit op het gebied van dieren en natuurtaferelen. En dat blijkt duidelijk in de minutieuze en natuurgetrouwe weergave van de zandhagedissen.  

De sculptuur was in eerste instantie gerealiseerd als één van de 6 deelnemers aan het Europees Kampioenschap Zandsculpturen, dat jaarlijks in Zandvoort wordt gehouden. Echter, door de afgekondigde maatregel van het Kabinet op dinsdag 13 oktober dat evenementen niet meer zijn toegestaan, zijn de kunstenaars verder gegaan met het realiseren van een museale expositie in de openbare ruimte. Er was daarom op 18 oktober geen officiële jurering door een vakjury en is dit jaar geen officiële bekendmaking van een nieuwe Europees Kampioen. Wel kon het publiek gedurende een aantal weken hun favoriete kunstwerk kiezen via verschillende media. 

Het is nog zeker niet te laat om deze Coronaproof-expositie te bezoeken, want de zes fraaie kunstwerken van circa 4 x 4 meter en 3 meter hoog blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021.  

Er is veel aandacht besteed aan veiligheidsregels voor bezoek, zoals looprichtingen door het dorp en extra informatieborden met Coronarichtlijnen. Hiermee realiseert de organisatie een zo veilig mogelijke expositie en brengt, ondanks de strenge coronamaatregelen, tevens een stukje positiviteit terug in de openbare ruimte. 

Kijk voor meer informatie: www.zandsculpturenroute.nl

 

Deel dit artikel via:Nieuws via E-mail

Meld u aan voor de nieuwsbrief voor de Zandvoortse Courant en ontvang de laatste nieuwtjes van de Zandvoortse Courant voordat u ze leest in de krant.

Meld u nu aan!Meer nieuws