19 september 2019

Nieuwe bewegwijzering is ‘bio based’

Zandvoort heeft een nieuwe bewegwijzering voor voetgangers in gebruik genomen. Samen met Peter Tromp van OVZ en evenementenorganisator Ben Zonneveld heeft wethouder Ellen Verheij op woensdag 18 september de nieuwe bio-based voetgangersbewegwijzering onthuld.

De voetgangersbewegwijzering in Zandvoort liet al enige tijd te wensen over. Er is in de loop der jaren een wildgroei aan (toeristische) voetgangersbewegwijzering ontstaan, waarbij verschillende kleuren en formaten zijn gebruikt. In samenspraak met vertegenwoordigers van Ondernemers Belangen Zandvoort (OBZ) is daarom besloten om nieuwe, uniforme voetgangersbewegwijzering aan te leggen.

Biobased materialen
Aanvullend verzoek van de gemeente daarbij was om te onderzoeken of er (deels) met biobased materialen zou kunnen worden gewerkt. Bij biobased materialen gaat het om plantaardige-, hergebruikte- en restmaterialen. In Nederland staat de toepassing van biobased materialen nog in de kinderschoenen en door middel van deze proef wordt bekeken of het materiaal ook bestendig is tegen het specifieke kustklimaat in Zandvoort. De biobased materialen zijn op vier locaties verspreid door Zandvoort toegepast.

Circulair
Het basismateriaal is circulair afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie. De ‘keten’ die het biobased materiaal doormaakt (van grondbewerking, zaaien, oogsten, transport, bewerking en verwerking) levert als basismateriaal een 100% circulaire korrel op. Als de pilot succesvol blijkt, dan zullen er wellicht nog vele projecten in Nederland volgen. Door de introductie van biobased bewegwijzering zijn steden in staat om op een laagdrempelige en betaalbare manier bij te dragen aan de internationale en nationale duurzaamheid (of circulariteit) doelstellingen.

Deel dit artikel via: