16 juli 2019

Prestigieuze prijs voor Zandvoortse ballerina

De 19-jarige Zandvoortse ballerina Fabienne Deesker studeert ballet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vorige week werd ze tijdens de première van de eindvoorstellingen verrast: ze kreeg de prestigieuze Kylian Foundation Scholarschip award uitgereikt.

Fabienne Deesker begon op haar derde jaar al met dansen bij de bekende Zandvoortse danslerares Conny Lodewijk. Al snel raadde zij het talent aan om auditie te doen bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier werd Fabienne aangenomen bij de School voor Jong Talent en in de jaren stroomde ze door tot het HBO Bachelor programma van de dansvakopleiding, waarbij zij nu het laatste jaar in gaat.

Door de jaren heen heeft zij de eer gehad om te mogen dansen voor onder andere Koningin Beatrix en andere leden van het Koninklijkhuis. In 2013 danste ze de hoofdrol in ‘De Notenkraker’ van bekende Nederlandse choreografen Thom Stuart en Rinus Sprong. 2018 was het jaar waarin Fabienne met een select gezelschap van haar opleiding de eer had om het stuk ‘Lieder ohne Worte’ van grootmeester Hans van Manen te mogen uitvoeren op het Orchard Ballet Gala in Tokyo, Japan.

Bij de première van haar laatste eindvoorstellingen van de opleiding, werd Fabienne blij verrast door Directeur van de dansvakopleiding, Jan Linkens en de aanwezige Tsjechische danslegende/choreograaf Jirí Kylián. Samen met haar Italiaanse studiegenoot, Matteo Morandini, won ze de ‘Kylian Foundation Scholarschip award’. Deze prijs is in het leven geroepen als stimulans voor jong danstalent en dient als opstap naar een professionele carrière in de danswereld. Dat zij deze zeer prestigieuze prijs krijgt toont haar uitzonderlijke ballettalent.

Vanaf september gaat Deesker stage lopen bij het ‘Ballett Theater Pforzheim’ in Duitsland, als eindopdracht van haar studie. Daarna hoopt zij de stap te maken in de professionele danswereld. Balletliefhebbers zullen in de nabije toekomst ongetwijfeld nog veel van haar gaan horen.

Deel dit artikel via:Nieuws via E-mail

Meld u aan voor de nieuwsbrief voor de Zandvoortse Courant en ontvang de laatste nieuwtjes van de Zandvoortse Courant voordat u ze leest in de krant.

Meld u nu aan!Meer nieuws