04 september 2018

Foto: archief Ebru van der Ploeg

Krakers alweer vertrokken uit watertoren

Sinds eind juli had een groepje mannen de Zandvoortse watertoren gekraakt. Dat deden zij om aandacht te vragen voor de woningnood onder jongeren. Op last van de landsadvocaat hebben zij hun nieuwe behuizing deze week alweer verlaten.

Sinds op 1 oktober 2010 de Wet Kraken en Leegstand (WKL) in werking is getreden, is  kraken te allen tijde strafbaar. Voorheen werd kraken alleen strafbaar gesteld als een onroerend goed gekraakt werd dat korter dan een jaar leeg stond. De politie heeft sinds de inwerkingtreding van WKL nu ook de bevoegdheid om een gekraakt pand strafrechtelijk te ontruimen.

In eerste instantie gaven de krakers aan dat zij een kort geding zouden aanspannen tegen hun uitzetting, maar in samenspraak met hun advocaat hebben zij zich uiteindelijk toch teruggetrokken. Op last van de politie hebben zij de watertoren op dinsdag 4 september definitief ontruimd.

Ko van de Graaf, de eigenaar van de watertoren, geeft aan dat hij nu de krakers vertrokken zijn, de watertoren zolang gebruikt zal gaan worden als opslagruimte. De Nederlandse vlag, die door de krakers was gehesen als vervanging voor hun piratenvlag, wappert nog steeds fier op het hoogste punt van het beeldbepalend gemeentelijk monument.

Deel dit artikel via:

Zandvoort Cashback Card

Nieuws via E-mail

Meld u aan voor de nieuwsbrief voor de Zandvoortse Courant en ontvang de laatste nieuwtjes van de Zandvoortse Courant voordat u ze leest in de krant.

Meld u nu aan!

Meer nieuws