17 december 2020

Nieuwjaarsduik-oprichter Ok van Batenburg overleden

Ok van Batenburg, de initiatiefnemer van de eerste Nieuwjaarsduik in Zandvoort, is dinsdag 15 december op 90-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van corona. De stichting Nieuwjaarsduik Zandvoort heeft besloten dat de duik voortaan als de ‘Ok van Batenburg Nieuwjaarsduik Zandvoort’ door het leven zal gaan.

Ruim zestig jaar geleden was de Bloemendaler actief als zwemleraar/-trainer bij zwemclub Njord ’59 in Haarlem. Een van de leden stelde voor om op 1 januari in Zandvoort een duik in de zee te nemen. Het was het begin van een jarenlange traditie. Van Batenburg was er altijd bij op 1 januari. Van alle duiken was die in de strenge winter van 1963 wel de meest memorabele. “Dan werd je helemaal stijf”, liet de organisator van het eerste uur eens weten aan NH Nieuws.

Zijn gezondheid ging de laatste jaren achteruit, duiken was geen optie meer. Ok keek voortaan in Zandvoort toe met de eretitel ‘Unox Duikmeester Ok’ achterop zijn warme oranje trui. “De mensen moeten goed warmlopen voor ze het water ingaan en niet stil gaan staan als ze eruit komen”, zo luidde zijn tip aan de deelnemers. 

Dinsdagavond is Ok overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Eerder was al bekend gemaakt dat er dit jaar geen Nieuwjaarsduik plaats zal vinden in Zandvoort. Het zal stil zijn op het Zandvoortse strand op 1 januari. Misschien is dat juist wel een mooi eerbetoon aan de man die de Nieuwjaarsduik in Nederland op de kaart zette.

Ok van Batenburg Nieuwjaarsduik Zandvoort
De stichting Nieuwjaarsduik Zandvoort heeft aangekondigd de naam Ok van Batenburg te gaan toevoegen aan de naam van de duik. “Wij herinneren Ok als de man die vond dat je niet de grootste hoeft te zijn als je maar de leukste duik organiseert en dat gaat hopelijk op 1 januari 2022 weer gebeuren: De Ok van Batenburg Nieuwjaarsduik Zandvoort”, aldus Leon van Esch namens de organisatie.

Ok van Batenburg in zijn jonge jaren met opvallend badpak (1960)
Deel dit: