1 september 2021

Nieuw Zandvoorts speciaalbiertje doet het goed

Dorpsgenoot Tijl Bluijs (25) is evenals vele generaties voor hem geboren en getogen in Zandvoort. Samen met zijn vriend en concullega Remco Hoogenboom (23) uit Amsterdam lanceerde hij eerder dit jaar Getij Bier; een licht blond fris biertje, speciaal bedoeld voor de Zandvoortse markt tijdens het zomerseizoen.

Bluijs en Hoogenboom kennen elkaar van het Mediacollege in Amsterdam. Allebei zijn mede-eigenaar van een goedlopend videoproductiebedrijf en tot voor kort had geen van beide enige ervaring met het brouwen van bier. Tijl: “Toen vorig jaar de corona toesloeg, viel voor ons allebei ineens vrijwel al het werk weg en al snel wist ik niet meer wat ik met m’n tijd moest doen.”

Stijgende verbazing

“Ik zag m’n schoonvader wel eens bierbrouwen in z’n keuken en dat heeft me op het idee gebracht om zelf een biertje op de markt te brengen. Nadat ik er eerst goed over had nagedacht, heb ik Remco gevraagd of hij ervoor voelde om mee te doen en hij was direct enthousiast.” Niet gehinderd door enige kennis van zaken stapte het tweetal vervolgens een jaar geleden naar binnen bij de ‘Noord-Hollandse Bierbrouwerij’ in Uitgeest, waar ze werden ontvangen door de eigenaar/brouwer Kees Schouten. Met stijgende verbazing hoorde hij de jonge ondernemers aan.

“Hij vroeg al vrij snel naar ons recept… Maar dat hadden we helemaal niet. We wilden gewoon ons eigen biertje laten brouwen en konden wel uitleggen hoe het ongeveer moest gaan smaken. Het ging ons vooral om de marketing en het ondernemen”, vertelt Bluijs. Toen Kees Schouten hoorde dat de jongens geen enkele brouwerservaring hadden, was het klaar. Vriendelijk doch dringend wees de brouwer het verbouwereerde duo de deur met de mededeling dat ze eerst maar moesten leren brouwen.

Denkfout

Zo gezegd zo gedaan. De keuken van Bluijs werd omgetoverd in een brouwerij en de jongens experimenteerden er lustig op los. Dat ging met vallen en opstaan. Zo bleek het lumineuze idee om bier te brouwen op basis van zeewater een denkfout… Na verloop van tijd echter slagen ze om een bier te brouwen, waar ze mee terug durven te gaan naar de brouwerij in Uitgeest. “Er mankeerde nog wel het één en ander aan, maar gelukkig werden we door Kees Schouten iets serieuzer genomen. We hebben samen met hem toen een uitgebreide bierproefsessie gehouden en op basis daarvan zijn we gekomen tot ons Getij Bier. Zonder Kees was het zeker niet gelukt.”

“Het is een blond, fris zomerbiertje geworden. Lekker licht met een subtiel bittertje en een hintje limoen. Eind vorig jaar hebben we de eerste 500 liter laten brouwen en bottelen. Die eerste partij hebben we verwerkt in de kerstpakketten van onze productiebedrijven en de rest weggegeven aan vrienden en familie. De reacties waren zodanig dat we besloten om het avontuur serieus voort te zetten.”

Volgend recept

“Tot op heden hebben we in totaal 5500 liter Getij Bier geproduceerd en dat heeft grotendeels zijn weg gevonden naar de Zandvoortse strandpaviljoens, die ons trouwens geweldig hebben gesteund. Vooraf hoopten we dat we in vier zaken verkocht zouden worden, maar die doelstelling hebben we ruimschoots verdubbeld. Er komt trouwens meer bij kijken dan ik vooraf had bedacht. De opslag, distributie, administratie en dergelijke is nog een heel gedoe. Niettemin hebben we besloten om er voorlopig mee door te gaan. Inmiddels zijn we al bezig met een volgend, iets fruitiger recept en daar willen we volgende zomer de Zandvoortse horeca mee verrassen. Ook hopen we in de toekomst in vaten te kunnen leveren.” besluit Tijl Bluijs.

Getij Bier is thans verkrijgbaar bij The Spot, Thalassa, Jeroen, Mango’s, Tam Tam, Ohana, Beachclub 10, Tent 6, Bodhi Beach, Paal 69, in de supermarkt bij Center Parcs en bij de webshop www.getijbier.nl.

Piet Bom

Deel dit: