23 juni 2021

Nieuw skatepark gaat er eindelijk komen

Er is goed nieuws voor alle skateliefhebbers in Zandvoort. Binnenkort kan je als skater afscheid nemen van de oude ‘versleten’ skatebaan in de Tollensstraat, want er komt een nieuwe skatebaan in de buurt van het circuit. 

Het idee van een nieuwe skatebaan komt van de skaters uit Zandvoort zelf. Samen met veel andere skaters zag Zandvoorter Tijn (18) veel mankementen voorbijkomen bij de huidige skatebaan. “Door de verouderde baan en zelfs de glasscherven die er soms liggen, ligt een blessure op de loer”, aldus Tijn. Dit was een van de vele redenen om naar de gemeente te stappen en het voorstel voor een nieuw skatepark in te dienen.

Naast dat de huidige skatebaan langs het spoor onveilig is om te skaten, vinden de skaters het ook niet uitdagend genoeg. “Buiten de skatebaan om zijn we daarom vaak op zoek gegaan naar nieuwe plekken om te skaten, zoals garages en openbare pleintjes. Helaas zijn we hier wel eens mensen tot last geweest”, vertelt Tijn.

Schot in de zaak

Twee jaar geleden al is Tijn samen met een groep skaters in contact gekomen met de gemeente, maar helaas werd er toen weinig met hun voorstel gedaan. Sinds corona kregen de jongeren nog meer behoefte om te skaten dan voorheen en ze besloten opnieuw hun plan naar voren te brengen. Jongerenwerk Zandvoort heeft de skaters daarbij erg geholpen. Zij ontvingen namelijk signalen van de jongeren dat de huidige skatebaan veel te verouderd is. Gezamenlijk werd een nieuw plan gemaakt waarmee ze naar wethouder Raymond van Haeften zijn gestapt. Dit heeft een positief effect gehad, want de skaters hebben onder andere een gesprek gehad met de burgemeester en ze hebben verscheidene vergaderingen bijgewoond die bijdroegen aan het realiseren van het nieuwe skatepark.

De laatste stappen worden nu gezet. Met Circuit Zandvoort worden gesprekken gevoerd over de beoogde locatie voor het skatepark, gecombineerd met een pumptrack. De gemeente is samen met het circuit en twee andere marktpartijen bezig met het ontwerp van het nieuwe skatepark. De skategroep heeft hiervoor hun wensen kenbaar gemaakt en het voorlopige ontwerp zal aan hun worden voorgelegd.

Het doel is om het skatepark begin september in gebruik te kunnen nemen. Tijn en de andere skaters zijn zeer enthousiast en hopen dat er op deze manier nog meer jongeren gestimuleerd worden om te gaan skaten. “Iedereen is welkom in het nieuwe skatepark”, vertelt Tijn trots.

Auteur: Tessa Dimitrakakis

Deel dit: