19 maart 2021

Nieuw Noord dreigt buitenbeentje van Zandvoort te worden

Moet het voor bezoekers in heel Zandvoort betaald parkeren worden? Dat is de vraag waar de gemeenteraad zich komende dinsdag over zal buigen. Wethouder Ellen Verheij, de verantwoordelijk wethouder Parkeren, wil het parkeren in de wijk Nieuw Noord niet gaan belasten. Vooral uit die wijk komen niet bepaald positieve geluiden.

Het is al jaren een probleem in Zandvoort: parkeren. Te weinig ruimte en teveel toeristen die hun auto liefst zo dicht mogelijk bij het strand willen parkeren. Een groot aantal wethouders heeft zich al met het dossier bemoeid maar vooralsnog heeft niemand het tot een goed einde kunnen brengen. De huidige wethouder Parkeren, Ellen Verheij, heeft nu een plan gelanceerd waarin heel Zandvoort volgend jaar een uniform en digitaal parkeerregime krijgt.

Haar plan behelst ook een tijdelijke zomer-parkeerregeling van 1 juni tot en met 30 september 2021 voor de wijken Oud Noord, Park Duijnwijk en Zandvoort Zuid (Tranendal). Dit om te voorkomen dat de bewoners geen overlast krijgen tijdens de drukke zomerperiode en rondom de Formule 1. “Dus vrijwel overal behalve in Nieuw Noord. En die wijk dreigt nu de ‘parkeerkliko’ van Zandvoort te gaan worden”, aldus inwoonster Clementine Lenselink. Want in tegenstelling tot de hotels en pensions, hebben particuliere verhuurders zoals zij geen recht op een extra parkeervergunning voor hun gasten.

Lenselink woont in Noord, doet aan kleinschalige toeristische verhuur en is daar behoorlijk kwaad over. “Hotel- en pensioneigenaren kunnen per twee kamers één parkeervergunning aanvragen. Dat is dus te weinig voor hun gasten en het is daardoor al jarenlang gebruik dat ze hun gasten begeleiden naar de gebieden waar je vrij kunt parkeren. Bij ons voor de deur kunnen mijn gasten daardoor hun auto niet kwijt”, zegt Lenselink. Zij pleit dan ook voor een vergelijkbare hotelvergunning maar dan voor particuliere verhuurders zoals zij.

APRZ
Ook Teresa Mok van het APRZ (Anti Parkeer Regime Zandvoort) snapt niet goed waar de wethouder mee bezig is: “Dat er overlast gaat komen in Nieuw Noord, daar kan je vergif op innemen. Die wijk gaat helemaal vol komen te staan met auto’s met allerlei buitenlands nummerplaten. Het lijkt dat er veel plaats is, maar de ruimte die er is, staat binnen de kortste keren vol. De bewoners en de ondernemers in Nieuw Noord zullen straks niet blij zijn. Waarom niet in één keer in heel Zandvoort fiscaal parkeren invoeren?”

Nieuw Noord dreigt dus als het om parkeren gaat het buitenbeentje van Zandvoort te worden. “Het is maar voor tijdelijk”, is het verweer van Verheij. Komende dinsdag krijgt de gemeenteraad de gelegenheid om zich voor de zoveelste keer over het parkeren te buigen. Dan komt de wethouder mogelijk met haar oplossing richting Nieuw Noord.

Deel dit: