6 september 2020

Nestkastjes tegen ophangen eikenprocessierups

Om te voorkomen dat de eikenprocessierups zich de komende jaren in Zandvoort en Bentveld vestigt, neemt de gemeente Zandvoort een aantal maatregelen, die door Spaarnelanden zullen worden uitgevoerd. De gemeente kiest voor een natuurlijke bestrijdingswijze door middel van …. mezen.

De eikenprocessierups kan op een natuurvriendelijke manier worden bestreden. Zo worden er vogelhuisjes voor koolmezen geplaatst en wordt op bepaalde locaties in Zandvoort de biodiversiteit vergroot. De koolmees vormt daarmee een natuurlijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Eén nest mezen met 8 tot 10 jongen kan circa 550 rupsen per dag verorberen. De vogelhuisjes zijn gemaakt tijdens dagbestedingsactiviteiten van Nieuw Unicum.

Maatregelen
Naast de koolmezen hebben ook een aantal insecten en vleermuizen de rups op hun menu staan. Daarom nemen de gemeente en Spaarnelanden ook maatregelen om op bepaalde plekken in de gemeente de biodiversiteit te vergroten door middel van bloemen en heesters.

Eikenprocessierups
Op steeds meer plekken in de regio duikt de rups op. Het internet staat dan ook vol met een run op mezennestkastjes. U kunt zelf ook meewerken door een mezennestkastje op tehangen. De brandharen van de rups kunnen veel overlast veroorzaken bij mensen zoals jeuk, uitslag, zwellingen en rode ogen. De eikenprocessierups is een behaarde rups die van april tot begin juli op eikenbomen kan voorkomen. Als de rups in april uit het ei komt, heeft deze een oranje kleur. Na verloop van tijd verandert de kleur naar grijsgrauw. Eikenprocessierupsen leven in groepen en gaan in processie op zoek naar eten in de toppen van eikenbomen. Na verloop van tijd verpoppen ze en worden uiteindelijk een nachtvlinder, de eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea).

Deel dit: