8 april 2021

Met bewust eten en zonder tv kan je 100 worden

Constanta Rentenaar-Bodaan vierde afgelopen maandag, tweede paasdag, haar 100e verjaardag. Reden voor burgemeester David Moolenburgh om de eeuwling te gaan feliciteren. Ze vertelde haar ‘recept’ om zo lang gezond te blijven.

Constanta ‘Stanta’ Bodaan werd exact 100 jaar geleden aan de oevers van de Braassemermeer geboren, om exact te zijn in het dorp Oude Wetering. Ze ging na haar lagere school en middelbare opleiding naar Schoevers in Den Haag, het bekende opleidingsinstituut voor secretaresses. Ze kreeg na haar opleiding de tip om te gaan solliciteren in Alkmaar. Ze werd aangenomen en verdiende ‘niet minder’ dan 5 gulden per 6-daagse werkweek. Een tip zorgde dat ze kon solliciteren op het Binnenhof, bij het ministerie van Algemene Zaken, het ministerie van de premier van Nederland. Ze werd als laatste van 136 sollicitanten binnen geroepen en… ze kreeg de baan.

Stanta was heel sportief en die sportiviteit leverde haar haar toekomstige echtgenoot op. Tijdens een dansavond van AMVJ, oorspronkelijk stond dat voor Amsterdamse Maatschappij Voor Jonge Mannen en later werd dat Algemene Maatschappij Voor Jongeren, waar ze lid van was geworden, danste ze eerst met de broer van haar echtgenoot. Die vertelde hem dat hij eens met Stanta zou moeten dansen. Ze lieten elkaar nooit meer los.

Sinds 2,5 jaar woont Stanta met haar man in een mooi appartement in de Oranjestraat waar opvalt dat er geen televisie in de kamer staat. “Die hebben we helemaal niet! Ook geen computer. We lezen heel veel”, was haar simpele uitleg. Je kunt je het tegenwoordig bijna niet voorstellen dat mensen geen telvisie hebben en toch is het waar. Ze is er voorlopig, en met heel bewust eten, 100 jaar mee geworden en haar man is 93.

Deel dit: