24 maart 2021

Mentale problemen onder jongeren door aanhoudende coronamaatregelen

Een flink deel van de Zandvoortse jeugd en jongvolwassenen heeft last van de almaar aanhoudende coronamaatregelen. “Het percentage zou zomaar eens rond de 70% kunnen liggen”, concludeert Jan Willem Buschman, psycholoog bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en gedetacheerd bij Zandvoortse huisartsen als praktijkondersteuner voor de jeugd.

“Het is ook niet zo verwonderlijk. De jeugd heeft niets te doen. Scholen zijn een hele tijd gesloten geweest waardoor vooral de sociale contacten almaar minder werden. Ik merk dat het nog steeds toeneemt, en dat is ook niet zo verwonderlijk. Sociale contacten vallen door de lockdown weg. Jongeren zitten vaak alleen thuis en dan gaat de verveling opspelen. Daardoor worden ze onzeker en eenzamer. Zandvoort volgt dus de landelijke trend”, schetst hij de situatie.

Buschman krijgt het almaar drukker en de beelden die de jongeren en jong volwassenen uitstralen vallen uiteen van somberheid en angstklachten tot aan een depressie  aan toe. Wekelijks krijgt hij ze op zijn spreekuur. Door corona missen ze de structuur van school en ook online is die ver te zoeken. Hierdoor gaan ze zich nog eenzamer voelen. Sociale contacten via school zijn reuze belangrijk. Daar kan volgens Buschman bijna geen gezin tegenop.

Ook jongvolwassenen missen dagritme

“Als kinderen daar vatbaar voor zijn, gaan ze vaak thuis verder vereenzamen. Dan kan het gebeuren dat ze somber worden en allerlei dingen in hun hoofd gaan halen. Dat wordt door alle verregaande maatregelen nog eens versterkt. Lessen die online gegeven worden, vergen heel wat anders voor de jeugd dan op school lessen volgen. Je hebt een heel ander dagritme. Ze missen bijvoorbeeld het sporten of het naar buiten kunnen. Geen feestjes meer. Vaak zitten ze de hele dag binnen en komen de deur bijna niet meer uit. En dat is niet alleen de jeugd tot de middelbare schoolleeftijd. Ook de jongvolwassenen, die al studeren, hebben daar last van”, aldus Buschman.

Volwassenen zien over het algemeen wel in dat het een tijdelijke situatie is, maar jongeren hebben meer nodig om gestimuleerd te worden. De eenzaamheid zorgt ervoor dat ze down raken, dat ze er niet meer tegen kunnen. Het belangrijkste zijn de sociale contacten. Daar hamert Buschman dan ook op.

Bommetje vol

“Als kinderen depressief worden, verwijzen we ze naar de Kenter Jeugdhulp in Haarlem. Maar die zitten bommetje vol. Daar kunnen ze niet direct terecht. Het is dus een groot probleem. Ook bij specialisten in de omgeving, zoals psychiaters en psychologen en zo, is weinig ruimte . Ik ga dan met deze jongeren aan de slag, zodat ze in de tussentijd wel hulp krijgen. Natuurlijk spelen dit soort problemen zonder corona ook, maar niet in die mate zoals je het nu ziet.”

“Als je slecht behuisd bent en je zit de hele dag op elkaars lip, komen dit soort problemen ook naar voren maar lang niet zoveel als nu. We hebben er helaas mee te maken, maar we werken samen met het jongerenwerk, de coaches van het Centrum voor Jeugd en Gezin en andere hulpverleners er hard aan om het tij te keren”, sluit Buschman af.

Joop van Nes jr.

Deel dit: