31 augustus 2022

Max met 120 km/u achteruit over Circuit Zandvoort

Max Verstappen gaat in Zandvoort, na zijn winst in Spa vorig weekend, op zoek naar zijn 10e overwinning van dit jaar. Vrijwel direct bij aankomst in Zandvoort, reed hij zijn eerste rondjes over het circuit… in zijn achteruit!

De Red Bull coureur nam het op tegen Yuki Tsunoda van Scuderia AlphaTauri. Beide snelheidsduivel reden tegen de 120km/u achteruit over het circuit.

Vooruitlopend op de voorlaatste Europese race van het huidige seizoen, voegde Verstappen zich bij de Japanse piloot Tsunoda op Zandvoort voor een unieke baanclash dankzij de wilde en maffe wereld van het racen met achteruitversnellingen.

In de jaren zeventig rustte de Nederlandse fabrikant DAF hun auto’s uit met CVT-transmissies met slechts twee versnellingen: een vooruit en een achteruit. Daardoor konden deze wagens in beide richtingen dezelfde topsnelheid bereiken.

Voorafgaand aan de achteruitrijrace wist Verstappen pole position te pakken nadat Tsunoda zijn DAF tegen een muur parkeerde. Ook in de ‘hoofdrace’ zegevierde de Nederlander door als beste, vakkundig te navigeren over een speciaal gebouwd parcours met een verscheidenheid aan obstakels. Tsunoda probeerde de kampioen hard te duwen, maar wiebelde te veel in de lastige Hugenholtz-bocht.

Verstappen: “Ik had van tevoren een paar video’s op YouTube gezien en dacht dat het heel leuk zou zijn om een ​​omgekeerde race uit de eerste hand te ervaren. We hadden veel plezier en ik denk dat het een vrij constante prestatie was. De auto kan tot 120 km per uur halen en gaat net zo snel achteruit. Maar ik denk dat ik het voorlopig toch maar bij vooruit racen houd.”

Deel dit: