3 augustus 2022

‘Max door Toon’ in Zandvoorts Museum

Met de tentoonstelling ‘Max door Toon’ staat het Zandvoorts Museum in de startblokken voor de Dutch Grand Prix in Zandvoort op 4 september. Op 12 augustus gaat deze bijzonder expositie met een serie tekeningen van Toon van Driel over Max Verstappen van start. Tegelijkertijd wordt dan ook CAR ART officieel geopend. Beide tentoonstellingen zijn onderdeel van de Zandvoort Beyond side events.

Toon van Driel heeft 16 jaar lang in Zandvoort gewoond en heeft altijd een gevoel van verbondenheid gehouden met het dorp. Hilly Jansen van het Zandvoorts Museum benaderde hem met de vraag of hij een cartoonreeks over Max zou willen maken. In eerste instantie zag hij daar vreselijk tegenop. “Toen Max wereldkampioen werd brak ik de tent af. Dat deed ik al bij elke race en gelukkig is de band met mijn buren nog steeds goed. In zijn eentje bezorgt Max me elke race hartkloppingen. Deed Jos destijds ook al trouwens”, aldus Van Driel.

Het is overduidelijk dat hij Max hoog heeft zitten: “Ik liet het aanbod van het museum een tijdje waaien. Dat lukt in Zandvoort wel. Tot ik niet meer terug kon. Ik moest nu een race rijden, wist ik, want ik lag op achterstand en had zeker geen pole. Gelukkig haalde ik meteen bij de start mezelf in. Ik was m’n eigen DRS, ging door roeien en ruiten. Kon niet stoppen en maakte er ongevraagd plankend grote platen bij. Ik had een goed team om me heen. Toen ik als eerste onder mijn geblokte vlag doorging, schreeuwde ik net als Max; YEEEEEESSSSSSSSS!!!!! Ik had mijn race gewonnen!”

Toon is “krankjorum trots” op Max, op Jos en stiekem toch ook wel op het resultaat van zijn werk. “Ik blijf er naar kijken. En hopelijk jullie ook. Deze tenTOONstelling is te gek om los te rijden!”

CAR ART

Een levensgroot paard gemaakt van autobanden, honderden gele speelgoedautootjes die de carrosserie van een racewagen vormen, de poten van een stier als drijfstangen en wieldoppen van een Volkswagen is het broodje van de hamburger. Je kan het zo gek niet bedenken maar het is allemaal te zien tijdens de buiten en binnen tentoonstelling van CAR ART, een expositie met kunst met een knipoog en soms beeldend commentaar op de Formule 1.

Ook deze expositie is onderdeel van het veelzijdige side events programma van de Dutch Grand Prix. Deze kunstobjecten zijn te zien op drie locaties in Zandvoort: van 12 augustus t/m 9 oktober in het Zandvoorts Museum en het Pop Up Museum Raadhuis en van 12 augustus t/m 4 september in het tijdelijke ‘wagen- en kunstpark’ op het Burgemeester Van Fenemaplein.

Deel dit: