25 augustus 2021

Martijn Hendriks niet langer op kandidatenlijst VVD

VVD-fractieleider Martijn Hendriks zal na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart niet terugkeren in de gemeenteraad. Dat maakte hij bekend na een gesprek dat hij vrijdag had met Sven Drommel, sinds twee maanden de nieuwe politiek leider en lijsttrekker van de Zandvoortse VVD.

Het is de laatste van een reeks ontwikkelingen die begin mei in gang werd gezet na het vertrek van Hendriks en Belinda Göransson uit de coalitie. Partijgenoten Ellen Verheij en Hans Drommel volgden dit voorbeeld niet. Verheij ging verder als onafhankelijk wethouder en Drommel als Fractie Drommel. Daarmee was een scheuring binnen VVD Zandvoort een feit.

Het lokale bestuur van de partij bleef echter achter de fractie staan en adviseerde haar leden om de kandidatuur van Hendriks voor het lijsttrekkerschap van de komende verkiezingen te steunen. Vergeefs, zo bleek op 24 juni toen de onervaren Sven Drommel ten koste van Martijn Hendriks verrassend werd verkozen tot nieuw politiek leider en dus lijsttrekker van de Zandvoortse VVD.

Hendriks licht zijn besluit toe: “In het gesprek met Sven is me gebleken dat zijn voorgenomen koers te veel afwijkt van die van mij. Hij is voorstander van een brede samenwerking en steunt de huidige coalitie met een wolk van vooral linkse partijen. Wij zijn daar uitgestapt omdat de in het coalitieakkoord gemaakte afspraken keer op keer niet bindend bleken. Denk daarbij aan de financiering van de ambtelijke fusie met Haarlem, lokale belastingen en parkeerproblematiek.”

“We waren weliswaar de grootste coalitiepartij, maar ik ervaarde onze positie als rechts-liberale partij steeds meer als die van een buitengesloten minderheid binnen een centrum-linkse coalitie. Sven is duidelijk meer van de linker partijvleugel en ik juist een stuk rechts daarvan. Hij staat heel anders in de partij. Ik zie meer in de landelijke lijn. Dan is het niet zinvol om je verkiesbaar te stellen en vervolgens als een soort stoorzender vier jaar in de gemeenteraad te gaan zitten. Dat is niet goed voor de VVD en dus ook niet voor Zandvoort.”

“Natuurlijk is de hele gang van zaken teleurstellend voor mij persoonlijk en je mag best weten dat het me heeft aangegrepen. Maar gelukkig is niemand groter dan de VVD. Het is de wens van de leden en dus doe ik nu een stap opzij. Ik zal de actieve politiek zeker missen, want het is de afgelopen twaalf jaar een manier van leven voor me geweest en ik heb er altijd veel energie van gekregen”, aldus een opvallend opgewekte Martijn Hendriks die nog niet precies weet wat hij met alle tijd die hij volgend jaar krijgt zal gaan doen.

Piet Bom

Deel dit: