4 november 2021

Marineschip vaart al de hele week rondjes

Maandagochtend arriveerde vanuit Den Helder het marineschip Zr.Ms. Rotterdam voor de Zandvoortse kust. Inmiddels vaart het al voor de vierde dag onophoudelijk en ogenschijnlijk lukraak rondjes.

De Zr.Ms. Rotterdam is een zogenoemd amfibisch transportschip en is specifiek bedoeld om een bataljon mariniers (tot ruim 600 tegelijk) met materieel aan land te zetten. Ook kan gelijktijdig ter ondersteuning bijna elk type militair voertuig worden vervoerd en aan land gezet, tot tanks aan toe. Het schip beschikt over een groot inwendig dok dat ruimte biedt aan landingsvoertuigen en een hangar voor maximaal zes helikopters. Het schip werd in 1998 in de vaart genomen. De Rotterdam heeft deelgenomen aan meerdere vredesoperaties van de VN en was in 2012 actief voor de Somalische kust. Daar werd het vanaf een vissersboot beschoten door piraten, waarna de vissersboot tot zinken werd gebracht (bron: Wikipedia).

Navraag leert dat het een testvaart betreft waarbij gekeken wordt of alle systemen en techniek aan boord naar behoren werken. Ook worden gelijktijdig navigatieofficieren opgeleid. De manoeuvres zijn tevens onderdeel van een oefenreis ‘Foster Fight’ genaamd, waaraan meerdere schepen meedoen, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marine. Over een oefening ‘Foster Fight’ is echter niets te vinden, ook niet op de website van Defensie. Hoelang de Zr.Ms. Rotterdam nog voor de Zandvoortse kust blijft varen, is niet bekend.

Vaarbewegingen van de Zr.Ms. Rotterdam
Deel dit: