30 april 2021

Marielle Koppenol-Laforce benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vrijdag 30 april bleek nog een vierde dorpsgenoot een Koninklijke Onderscheiding te hebben ontvangen. Marielle Koppenol-Laforce (60) werd door burgemeester David Moolenburgh op haar laatste werkdag bij het Rotterdamse advocatenkantoor Houthoff geridderd.

Tijdens een symposium, georganiseerd ter ere van haar afscheid van Houthoff advocaten te Rotterdam, verraste de Zandvoortse burgemeester haar op de laatste werkdag.

Sinds 2002 is Marielle Koppenol-Laforce als advocaat verbonden aan Houthoff. Zij geeft leiding aan een team van ruim 20 advocaten uit verschillende landen. De verdiensten van Koppenol-Laforce voor het advocatenkantoor, en in het bijzonder het arbitrageteam, zijn uitzonderlijk. Zij heeft Houthoff tot een van de drie grootste arbitragepraktijken van Nederland gemaakt en ook internationaal op de kaart gezet.

Koppenol-Laforce is in staat om mensen op te leiden, te enthousiasmeren en een goed en kundig team samen te stellen. Door de wijze waarop ze haar rol als advocaat heeft vervuld, gecombineerd met tal van functies binnen en buiten het kantoor, maakt dat zij een rolmodel is geweest voor velen, ze heeft jong talent binnen en buiten kantoor geholpen tot bloei te komen en ze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de internationale rechtspraktijk in Nederland.

Naast haar werk als advocaat is zij lid van de Staatscommissie Internationaal Privaatrecht en hoogleraar internationaal contractenrecht aan de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Leiden. Met deze twee functies heeft zij een belangrijke verbinding tussen wetenschap en praktijk gelegd. Zij coacht jaarlijks het Leids rechten studententeam voor de Willem Vis International Commercial Arbitration Moot in Wenen, sinds 1994 een zeer succesvolle pleitwedstrijd voor studenten op het gebied van International Handelsrecht. Dezelfde belangeloze inzet voor de opleiding van aankomende collega’s op kantoor en voor de training van de studenten van haar faculteit bracht zij ook in de praktijk door het begeleiden van de verlening van gratis rechtshulp aan individuen en bedrijven met een kleine beurs.

Koppenol-Laforce gaf ook regelmatig colleges voor postacademische opleidingen over internationaal privaatrecht, het Weens Koopverdrag, arbitrage en internationaal procesrecht. Zij heeft op internationale seminars gesproken en heeft vele wetenschappelijke publicaties, papers en boeken op haar naam staan.

Marielle Koppenol-Laforce is zeer toegewijd, authentiek, open minded, empathisch en een voorbeeld voor vrouwen die de top willen bereiken in een nog steeds door mannen gedomineerde, internationale arbitragewereld!

Ter gelegenheid van haar afscheid van de advocatuur en van Houthoff advocaten te Rotterdam is er op vrijdag 30 april een symposium georganiseerd waar burgemeester David Moolenburgh haar heeft verrast.

Deel dit: