27 oktober 2021

Marco Termes viert 50 jaar dichterschap met twee dikke pillen

Al vijftig jaar is Marco Termes actief als dichter. Dat viert de Zandvoortse schrijver met de uitgave van twee werken: de verzamelbundel Zwevende Delen en Spectrum. De presentatie van beide boeken is op zaterdag 30 oktober om 16.00 uur in het HDMZ museum.

Zwevende delen is een dikke pil geworden van maar liefst  430 pagina’s. Het leuke is dat deze bundel voornamelijk gedichten bevat die iets met Zandvoort te maken hebben. Ze zijn heel divers; van korte puntdichtjes tot langere gedichten.

Persoonlijk ken ik zijn werk niet, maar bladerend door het boek valt mij zijn bijzondere schrijfstijl op; de ene keer kort en krachtig, de andere keer filosofisch. Thema’s die regelmatig terug komen zijn zijn moeder, zijn oude liefde, strand, zee en duinen alsmede markante plekken in Zandvoort. In mijn, wat poëzie betreft beperkte denkwereld  zijn gedichten op rijm of hebben een bepaald ritme. Dat ontdek ik bij Marco niet. Wel is het makkelijk leesbaar, niet hoogdravend, maar heel begrijpelijk en soms gewoon simpel. Ook zit zijn werk vol humor, liefde en tragiek.

Een aantal fragmenten die mij aanspraken zijn: ‘Als je alles weet, word je maar ongelukkig’. En ook ‘Poëzie is de foto van je ex toch op je bureau laten staan, omdat je niet meer in haar gelooft, maar wel in de liefde’.  Ook zijn stukje ‘Strooiveld’ deed mij glimlachen. Heel herkenbaar! In de afgelopen dagen heb ik niet alles kunnen lezen, maar ik heb wel een beeld gekregen van hoe Marco denkt.

Spectrum

Het tweede boek Spectrum is bijna even dik. Het is, zoals Termes het zelf noemt, “een chronologisch overzicht van inzicht in spreuken, aforismen en gedachten”. Bij elkaar heeft de schrijver dat in, om precies te zijn, 3.096 zinnen opgetekend, van november 2005 tot september 2021. “Meestal zijn het impulsieve krabbeltjes. Zie het als een röntgenfoto van een man in klederdracht, iemand die zich blootgeeft zoals hij is en was”, legt hij zelf uit. Een kleine greep opvallende spreuken uit Spectrum: ‘Van leven ga je dood’, ‘Ik heb je zo gemist toen je bij me was’, ‘Zwervers vragen zelden de weg’ en de laatste zin uit het boek: ‘ik werk voor een lege agenda’.

Bij elkaar leesvoer voor de lange wintermaanden. En ik heb in korte tijd ervaren dat de gedichten heel toegankelijk zijn. Marco, je hebt mijn leeshart veroverd! Beide boeken kosten € 30 per stuk. Tijdens de boekpresentatie is de prijs € 50 voor beide boeken.

Tekst: Kees Rutgers

Deel dit: