8 december 2021

Maakt manege Rückert plaats voor woningbouw?

De eigenaren William en Willeke Rückert van manege Rückert hebben aangegeven dat zij, gezien hun leeftijd, hun manege aan de Heimanstraat gaan verkopen. Er is alleen een probleem; de grond is in erfpacht van de gemeente. De manegehouders geven aan dat zij vanaf 1 januari 2022 zich alleen nog zullen richten op de pensionstalling. Dit betekent dat alle manegeruiters al op zeer korte termijn een andere manege moeten zoeken voor hun paardrijlessen.

Manege Ruckert is een van oudsher Zandvoortse manege waar oprichter Ben Rückert op het terrein van de Vijverhut zijn gastvrije stempel op heeft gedrukt. De manege moest op enig moment wijken voor de plannen van de gemeente om op dat terrein een reactiepark te laten bouwen. Rückert kreeg in ruil daarvoor een prachtige plek aan de Heimanstraat, die vooral voor kinderen makkelijk bereikbaar is. Later nam zijn zoon William het bedrijf over.

Waar moeten we nu heen?

De manege staat nog steeds bekend om zijn gastvrijheid en heerlijke duinritten. In een brief gericht aan de raadsleden en het college breekt Samantha Paap een lans voor het behoud van de paardensport in Zandvoort en in het bijzonder van manege Rückert: “In Zandvoort hebben we op dit moment twee maneges, manege de Baarshoeve en manege Rückert. Als manege de Baarshoeve elke ruiter en pensionklant van Rückert moet opvangen, dan ontstaat er een flink tekort. De Baarshoeve heeft ongeveer 50 stallen en op dit moment zijn alle stallen al in gebruik. Er is dus niet genoeg plek om alle manegeruiters en straks ook pensionklanten op te vangen.” Het was al bekend dat ook manege de Naaldenhof in Bentveld straks zal wijken voor huizenbouw. “Dus ook buiten Zandvoort blijven er weinig tot geen opties over om als manegeruiter of pensionklant naar toe te gaan”, aldus Paap.

Samantha Paap vervolgt haar brief met een voorstel aan de gemeente: “Wellicht kan er gekeken worden of manege Rückert kan blijven bestaan. Ik zou graag in gesprek willen over eventuele mogelijkheden voor de paardensport. Zelf zou ik ook graag wat bijdragen en hierbij houd ik me aanbevolen om de manege eventueel voort te zetten. In mijn ogen is het belangrijk dat er een goed onderhouden manege is in Zandvoort. Het is ook belangrijk dat hier voldoende mogelijkheden worden aangeboden. Ik hoop binnenkort mijn ideeën met de gemeente te kunnen delen.”

Omdat de erfpacht over een paar jaar afloopt hebben de eigenaren van de manege reeds contact opgenomen met verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Bluijs over eventuele verlenging of anders verkoop van de grond. De gemeente heeft in eerste instantie aangegeven dat de locatie zeer geschikt is voor woningbouw maar de wethouder geeft ook aan om zich in het probleem te willen verdiepen.

Het zou ook op toeristisch gebied een pré zijn om de paardensport in Zandvoort te behouden. De bekende slogan luidt niet voor niets: Zandvoort is meer dan strand alleen!

Deel dit: