8 april 2020

Ludieke landelijke actie: strandpaviljoens in het NOW 

Woensdagochtend werkten veel Zandvoortse Strandpachters mee aan een landelijke actie om aandacht te vragen voor hun situatie tijdens deze coronacrisis. Vanuit de lucht langs de gehele Nederlandse kust was bij talloze strandpaviljoens de van strandbedden, meubels en zelfs surfboards samengestelde noodkreet ‘Strandtenten in het NOW’ te lezen.

Als gevolg van de coronacrisis heeft het kabinet de regeling Werktijdverkorting (WTV) vervangen door de Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW). Dat is feitelijk een subsidieregeling die wordt getoetst aan financiële cijfers van afgelopen januari dan wel november vorig jaar.

Echter, seizoensgebonden ondernemingen zoals strandpaviljoens zijn ‘s winters gesloten. Zij kunnen over die periode dus ook geen cijfers overleggen en hebben daarom geen toegang tot de noodmaatregel. Dat kan niet de bedoeling zijn zou je denken maar vooralsnog zit er weinig schot in de zaak. Er wordt daarom op meerdere fronten koortsachtig gepleit voor een spoedige aanpassing van de regeling.

Samen met strandpachters van Schiermonnikoog tot Zeeland werkten de leden van de Strandpachtersvereniging Zandvoort mee aan deze spraakmakende actie om hun situatie breed onder de aandacht te brengen. “Dit gaat niet alleen over strandpaviljoens maar over alle seizoensgebonden ondernemingen. Het is ernstig. Er zijn paviljoens die niet weten of zij aan het einde van de maand hun personeel nog kunnen betalen. Er moet echt snel iets gebeuren”, betoogt Niels Priester van de Zandvoortse Strandpachters.

Beach Club Tien (10)

Ajuma (24)

Sandy Hill (25)

The Spot (23a)

Plazand (17)

Strandpaviljoens in Noordwijk

De boodschap werd ook vanuit de lucht verspreid.

Deel dit: