2 april 2022

Lions Zandvoort bracht hulpgoederen naar Oekraïne

Begin deze week arriveerde een transport met hulpgoederen bij een kindertehuis in de Oekraïense stad Lviv. Aan de actie ging een ingewikkelde organisatie vooraf die in zeer korte tijd door de Zandvoortse afdeling van de Lions Club tot stand is gebracht.

De leden van Lions Zandvoort komen eens in de twee weken bij elkaar. Tijdens een van die bijeenkomsten begin maart was een Oekraïense dame die al twintig jaar in Nederland woont op uitnodiging te gast. Zij vertelde over haar zuster die in de stad Lviv lerares is bij een tehuis voor gehandicapte kinderen. ‘Er heerst daar een gebrek aan alles’, zo hield zij de aanwezigen voor. Voor de kwetsbare kinderen in het tehuis is vluchten geen optie en het schrijnende verhaal was voor de Zandvoortse Lions direct aanleiding om in actie te komen.

“We hebben binnen de Lions Club de Stichting Lions Helpen Kinderen (SLHK) en daaruit hebben we circa € 10.000 vrij kunnen maken om het tehuis in Lviv te helpen. De eerste zending bestond uit vooral medicijnen, luiers, ondergoed, toilet- en andere drogisterijartikelen. Meerdere Zandvoortse leden van de Lions hebben daaraan meegewerkt en bijgedragen. Er was iemand verantwoordelijk voor de inkoop, een ander voor de verzameling en opslag van de goederen in Nederland en weer iemand anders voor het transport naar Polen.”, aldus Gerjo Scheringa, vice voorzitter van de Lions Zandvoort.

Scheringa is in het dagelijkse leven CEO van Euro Pool Group, dat gespecialiseerd is in logistieke ondersteuning bij de bevoorrading van Europese supermarkten. “Eén van de grootste uitdagingen was om vanuit Polen de Oekraïense grens over te gaan. Via ons kantoor in Warschau waar ook Oekraïners werken, hebben we dat kunnen regelen.”

“Toen het transport vanuit Nederland vertrok, had Lviv nog niet onder vuur gelegen, maar bij aankomst in Warschau waren er net de eerste raketten ingeslagen. Dat was dus hectisch, want het laatste wat je wil, is dat het transport en de chauffeurs iets overkomt. Gelukkig is alles goed gegaan en afgelopen maandag zijn alle goederen in goede orde bij het kindertehuis aangekomen”, vertelt Scheringa.

De Lions Zandvoort kijken terug op een zeer geslaagde actie die in minder dan drie weken werd gerealiseerd. Gerjo Scheringa benadrukt dat er veel verschillende mensen belangeloos aan hebben bijgedragen en dat leveranciers van de hulpgoederen zeker niet de volle prijs in rekening brachten. Inmiddels is een tweede zending in voorbereiding.

Deel dit: