31 juli 2020

Let op voor muien in zee

Het wordt vandaag een zonovergoten zomerdag waardoor velen een bezoek aan het strand in de planning hebben. Aan de stranden doet zich echter een natuurfenomeen voor waar mensen terdege rekening mee moeten houden. De Reddingsbrigade waarschuwt voor muien en stromingsgevaar!

Muien zijn de onderbrekingen in zandbanken, die bij laagwater te herkennen zijn aan geulen of stroomgaten, waardoor het water uit het zwin, de verdieping in het zand van het strand evenwijdig  aan de kust, naar open zee stroomt. Muien zitten echter ook in de banken die bij laagwater niet zichtbaar zijn; de zogenaamde tweede en derde banken. Die muien zijn vaak alleen te herkennen bij westenwind, aan de lagere of ontbrekende branding.

Sterke stroming
In muien is de stroming sterk, en deze trekt altijd richting open zee. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt: zwem niet tegen zo’n stroming in! Iedere zwemmer, hoe geoefend ook, wordt er doodmoe van en redt het niet. Beter is het om met de stroming mee te gaan en schuin weg te zwemmen, zodat je op een zandbank belandt. Lukt dat niet dan is het zaak de aandacht van strandbezoekers en/of lifeguards te trekken. Bovenal geldt: raak niet in paniek!

Onderstroom
Bij westenwind staat er zelfs een sterke onderstroom naar open zee. Wanneer een bader of zwemmer door een golf omvergeduwd wordt, kan hij of zij door de onderstroom een stuk van de kust af getrokken worden. Het is daar dieper en kouder. Staan wordt steeds moeilijker, zeker wanneer dit zich een paar keer herhaalt. Baders en zwemmers kunnen in paniek raken of door extra krachtsinspanning kramp krijgen, waardoor zwemmen mogelijk zelfs niet meer kan.

Ozon
In het zuiden en midden van het land is er later op de dag bovendien kans op smog door ozonvorming. Dat wil zeggen dat vuile stoffen in de lucht blijven hangen, doordat er weinig wind staat. Die stoffen zetten zich door het zonlicht om in ozon, de zogenoemde zomersmog. Je kunt daar luchtwegklachten van krijgen, zoals hoesten en kortademigheid. Mensen die er gevoelig voor zijn kunnen beter binnenblijven, adviseert het RIVM.

Deel dit: