16 maart 2020

Landelijke corona-maatregelen enorme dreun voor ondernemend Zandvoort

De nieuwe landelijke maatregelen van de regering om het coronavirus in te dammen is een zware dreun voor Zandvoort. Alle drank- en voedsel verstrekkende bedrijven moeten tot en met 6 april dicht. Alleen hotels mogen nog open (blijven), maar zonder vertier zullen toeristen Zandvoort in ieder geval de komende drie weken mijden.

Zondagavond even na 18.00 uur werd het stil in Zandvoort. Hier en daar zag je nog wel wat toeristen met hun ziel onder de arm lopen en horecaexploitanten ruimden de terrassen op. Ze waren graag tot een korte ‘babbel’ bereid.

“Drie weken dicht, dat kost me een fortuin”, aldus Tom van Paridon van café Anders. Jan Puttenaar, kok bij Friends, had het er maar wat moeilijk mee: “We hadden net gasten zitten die besteld hadden. Die moesten we dan zo maar laten gaan? Wat moesten we doen?” Ben Vlug, eigenaar van Vlug Menswear in de Haltestraat, had het er ook heel moeilijk mee, ook al heeft hij geen horecabedrijf. “Ik heb bijna niemand gezien vandaag, niet eens om even te passen. De huur gaat wel door. Ik moet nu arbeidstijdverkorting aanvragen maar dat duurt sowieso vier weken”, zei hij. Iedereen die ik sprak had het daarover: de huur en arbeidstijdverkorting.

Lotfi Rikkers, die net zijn nieuwe Chin Chin geopend had, was ook in mineur. “Ik heb bijna 80% omzet moeten inleveren afgelopen weekend. En vanaf nu wordt de omzet 0”, zei hij. Over omzetvermindering spraken ze allemaal. De Bode in de Kerkstraat had echter wel goede berichten: “Ik heb het eigenlijk nog nooit zo druk gehad”, was hun antwoord op mijn vraag hoe het gegaan was. Klein lichtpuntje dus in deze sombere dagen.

Net als in het weekend bleek het maandag behoorlijk druk op het strand. Onder andere bij Beach Club Tien, waar speeltoestellen staan, verzamelden in de loop van de ochtend een hoop ouders met hun kinderen. In de frisse buitenlucht met een stralend zonnetje, zag het er aangenaam uit. 

door Joop van Nes jr.

Deel dit: