29 augustus 2022

Laatste loodjes en dan is het zover…

Inmiddels zijn alle tribunes klaar, staan de hospitality ruimtes van de raceteams op de plaats waar ze moeten staan en is bijna alles in vol bedrijf. De landelijke pers werd in aanloop naar de Dutch Grand Prix van 2022 vorige week bijgepraat op het terras van het nieuwe gedeelte van de Founderslounge bovenaan de Hunserug.

Circuitdirecteur Robert van Overdijk, sportief directeur Jan Lammers en burgemeester David Moolenburgh stonden op donderdag 25 augustus de schrijvende pers te woord. Ondertussen reden vrachtwagens nog af en aan om naast de baan het nodige materiaal af te leveren. Honderden medewerkers waren nog druk bezig om het Zandvoortse circuit er straks piekfijn uit te laten zien. De journalisten werden uitgenodigd om op de fiets een ronde over het Circuit te rijden, maar kregen daarbij nog wel mee om vooral niet over het gras te rijden. Dat was die ochtend speciaal behandeld zodat het er komend weekend perfect uitziet.

Op sportief vlak meldde Jan Lammers dat de FIA nadenkt om de DRS zone al in te gaan in de Arie Luyendykbocht, daar waar dat vorig jaar nog niet het geval is. “Het is een high downforce circuit”, aldus Lammers. Inmiddels weten we dat er op vrijdag tijdens de vrije trainingen hiermee getest zal worden, waarna de FIA een besluit zal nemen. Lammers verwacht dat de strijd vooraan zich gaat toespitsen tussen misschien wel zes wagens van drie teams: die van Red Bull, Ferrari en Mercedes.

Robert van Overdijk laat weten dat er vooral hard gewerkt wordt in aanloop naar en tijdens het evenement. Er zijn zo’n 1.500 vrijwilligers actief tijdens de DGP en als je alles meetelt tot wel 2.000 betaalde krachten. Deze 3.500 betrokkenen moeten er voor zorgen dat over het hele weekend genomen ca. 330.000 bezoekers die op het evenement afkomen, het naar hun zin hebben. “Ik ben een blij mens, als zondag de mensen met een lach van het circuit afkomen”, zegt de directeur, “tot die tijd en ook in het weekend zelf is het vooral hard werken.”

Burgemeester David Moolenburgh vindt het allemaal indrukwekkend wat er in zeer korte tijd wordt neergezet. Hij krijgt van de pers vooral vragen over de bereikbaarheid en over wat de race voor de badplaats betekent. “Je ziet aan alles dat dit een evenement van enorme omvang is. Zeker de laatste weken zie je dat vrijwel iedereen er zin in heeft. Volgens mij zijn we er klaar voor om er weer een fantastisch weekend van te maken”, zei hij.

Deel dit: