22 november 2022

Koninklijke onderscheiding voor Gerard Kuijper

Een hoogtepunt tijdens de receptie van het 10-jarig jubileum van De Seniorenvereniging Zandvoort was de uitreiking van een eervolle Koninklijke onderscheiding. Uit handen van burgemeester David Moolenburgh kreeg een zeer verraste voorzitter Gerard Kuijper het lintje opgespeld. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De feestweek van De Seniorenvereniging Zandvoort (DSVZ) begon maandag met een receptie in het raadhuis die druk bezocht werd. Maar het feestje begon voor de voorzitter van DSVZ al verrassend. Opeens stond de burgemeester in vol ornaat en met ambtsketen in de raadszaal. Hij vroeg aan de aanwezigen aandacht voor een speciaal moment en daarbij nodigde hij Gerard Kuijper uit om naar voren te komen. De speech begon met felicitaties voor het jubileum en niets vermoedend hoorde Kuijper de speech aan. Maar plotseling kreeg de toespraak een andere wending en werd er allerlei persoonlijke informatie over Kuijper vermeld.

Gerard Kuijper is al jarenlang voorzitter van de Seniorenvereniging Zandvoort, maar er staat nog veel meer op zijn palmares waarvoor hij de onderscheiding heeft verdiend. Zo heeft hij vele jaren voor de politie gewerkt en ontving hij al twee keer een onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds vanwege een tweetal reddingen van een ouder echtpaar en van een kind die in het water lagen. Ook werd Kuijper in 1997 uitgeroepen tot sportman van het jaar bij de Politie Kennemerland omdat hij zijn sportactiviteiten vaak koppelt aan een goed doel. Jarenlang heeft hij meegefietst voor de stichting ‘In Beweging voor Genezing‘ en ooit liep hij 400 km hard gedurende vijf dagen om geld op te halen voor de stichting Red Mike Smit.

Op het persoonlijke vlak is Gerard ook zeer betrokken bij het welzijn van zijn medemens en is hij mantelzorger voor zijn 97-jarige schoonmoeder. En natuurlijk is hij een zeer bevlogen voorzitter bij ‘zijn’ Senioren Vereniging; niets is hem te veel. En al is Gerard in Ursem geboren, tot nu toe is hij de laatste actieve dorpsomroeper van Zandvoort geweest.

Tenslotte nog een kleine anekdote: “Bij de uitreiking van de versierselen aan Jan Wassenaar, liet Gerard al merken hoe graag hij ook deze versierselen zou willen krijgen. Hoewel vele aanwezigen toen dachten: ‘Wie vraagt wordt overgeslagen’ is er alsnog een terechte aanvraag ingediend”, aldus Moolenburgh.

Onder luid applaus en met de woorden “Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd Gerard Kuijper te benoemen tot lid in de orde van Oranje-Nassau”, werd bij een emotionele Gerard Kuijper het lintje op zijn revers gespeld. Een mooier slot van de  receptie kan men zich niet wensen.

Hoort en zegt het voort!

Video impressie door Zandvoort Inside
Deel dit: