24 april 2020

Koninklijke Onderscheiding voor Ben Zonneveld

B.J.L.J. Zonneveld, voor veel Zandvoorters Ben, is vrijdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Moolenburgh informeerde onze gedecoreerde plaatsgenoot over zijn Koninklijke Onderscheiding per telefoon in verband met het heersende COVID-19 virus.

Toch wilde de burgemeester, ondanks de coronacrisis, er voor hem een klein feestje van maken. Gewapend met een megafoon belde Moolenburgh vrijdag om 11.00 uur, volgens de landelijke aangepaste richtlijnen, hem voor de deur van zijn woning op en meldde door middel van de megafoon, zodat iedereen in de buurt er van wist, luid en duidelijk dat Zonneveld een Koninklijke Onderscheiding heeft gekregen.

Scheren
Zonneveld was totaal verrast toen de burgemeester hem vroeg om even naar buiten te komen. Hij stond zich net te scheren en was er dus niet op voorbereid. Toch kwam hij naar buiten met zijn gezicht vol in het scheerschuim.

Veel vrijwilligerswerk
Zonneveld kan worden gekwalificeerd als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’. Tevens is hij ‘iemand die vele werkzaamheden heeft verricht die voor de gemeenschap een bijzondere waarde hebben’. Met zijn kennis, netwerk en ervaring is Zonneveld een stuwende kracht achter veel Zandvoortse evenementen. Dit varieert van muziek-, sport- en culture activiteiten, tot de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie. De ene keer gaat het om het bieden van extra handen, een andere keer om het uitwisselen van kennis, het bijhouden van de boekhouding of het aanvragen van de juiste vergunningen en ontheffingen. Zo is hij vanaf de eerste editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run in 2008 een zeer betrokken vrijwilliger die dit spektakel tot een groots feest voor de deelnemers en bezoekers maakt. Ook zet hij zich sinds 2005 actief in voor de Zandvoortse radiozender ZFM, waar hij wekelijks een informatieve uitzending verzorgd. Hierbij heeft hij oog voor alle luisteraars en er wordt geen onderwerp geschuwd. Een feestelijke bijeenkomst waarbij de versierselen daadwerkelijk worden opgespeld, wordt op een later tijdstip gehouden. Daar zal uitgebreid aandacht worden geschonken aan alle activiteiten waar Ben zijn medewerking aan geeft en wat dit betekent voor Zandvoort.

Enige Zandvoorter
Ben Zonneveld was dit jaar de enige Zandvoorter die ter gelegenheid van Koningsdag werd gedecoreerd. Burgemeester David Moolenburgh doet dan ook een oproep op de Zandvoortse bevolking om mensen die familie, vrienden of kennissen hebben die zich onbezoldigd inzetten voor de nationale, internationale maar vooral voor de Zandvoortse samenwerking, aan te dragen voor een Koninklijke Onderscheiding. U kunt dit doen door een brief te schrijven naar de burgemeester. In die brief vermeldt u wie er volgens u in aanmerking komt voor de Koninklijke Onderscheiding en waarom. Die brief stuurt u via de e-mail naar burgemeester@zandvoort.nl. U kunt ook schriftelijk uw nominatie bekend maken. Doet u  dan uw brief bij het raadhuis in de brievenbus en richt u die aan: Burgemeester D. Moolenburgh, en schrijft u op de envelop: strikt vertrouwelijk! Doet u dat liefst zo snel mogelijk maar uiterlijk vóór juli. Ambtelijke molens draaien nu eenmaal niet zo snel, en er gaat veel tijd zitten in het bepalen of iemand wel in aanmerking kan komen voor een Koninklijke Onderscheiding.

Deel dit: