28 april 2021

Koningsdag niet drukker dan een mooie zondag

Het is natuurlijk nog coronatijd, dus de titel is een beetje misleidend. Koningsdag 2021 werd gekenmerkt door het stralende weer met eindelijk wat hogere temperaturen. Maar, in tegenstelling tot de grote steden, bleef de grote drukte uit in Zandvoort.

We hebben het de laatste maanden regelmatig gezien; met mooi weer volop drukte op het strand. Dinsdag verwachtte Zandvoort veel dagjesmensen maar… die bleven deels weg. Het was absoluut niet drukker dan op een ‘mooi weer zondag’ zoals we die de laatste maanden vaker hebben gezien.

Er was voor de inwoners ook niet echt veel te beleven op Koningsdag. Er was geen programma, behalve een korte ‘openingsceremonie’ op het Raadhuisplein waar vooraf gen ruchtbaarheid aan was gegeven. De burgemeester hield een korte speech voor de camera’s van de lokale pers, waarna het Wilhelmus werd gezongen, muzikaal begeleid door jeugdige leerlingen van muziekschool New Wave.

Wie een rondje door Zandvoort maakte zag dat er veel vlaggen uithingen. In de tuinen zaten veel gezinnen in het oranje gekleed, al dan niet met de buren kletsend. Gezelligheid troef dus. Onze fotograaf reed over de ‘busweg’ en stuitte op het Maximapark. De bewoners van deze kinderrijke wijk hadden gezamenlijk twee gigantische springkussens gehuurd en daar wisten de buurtkinderen wel raad mee. De ouders hadden tafels en stoelen tevoorschijn gehaald en hielden rondom het grasveld hun kroost in de gaten. Zo ontstond hier alsnog een zeer prettige Koningsdag en de bewoners hebben al gezegd dat dit voor herhaling vatbaar is. Ook als volgend jaar corona hopelijk niet meer een rol speelt op de verjaardag van de koning.

Deel dit: