21 april 2020

Koningsdag 2020 wordt Woningsdag

Het zal dit jaar een vreemde Koningsdag worden. Door het coronavirus kunnen er geen activiteiten georganiseerd worden en daardoor zal alles anders zijn. Het wordt vooral een feestje van thuisblijven.

Zo is er geen vrijmarkt, zijn er geen kinderspelen, is er geen vlag hijsen en is de receptie van de gemeente voor gedecoreerden afgelast. De stichting Viering Nationale Feestdagen heeft een alternatief programma opgesteld, waarbij de landelijke activiteiten op de voet gevolgd zullen worden.

Ten eerste zal Koningsdag eenmalig een andere naam krijgen: Woningsdag. Daarmee geeft men aan dat activiteiten vooral binnen de eigen woning zullen moeten plaatsvinden. Wie in Zandvoort mee wil doen aan de landelijke Woningsdag kan de woning te versieren in rood, wit, blauw en oranje het volgende programma volgen:

Vanaf 06.19 uur (zonsopgang) de vlag met oranje wimpel hijsen voor de Koning en voor elkaar. Versier de woning met oranje vlaggenlijnen of andere leuke accessoires om het huis in ‘oranje stemming’ te brengen en maak kans op een leuke prijs van de stichting Viering Nationale Feestdagen.

Tussen 09.45 en 10.00 uur zullen in heel Nederland de kerkklokken luiden en dus ook in Zandvoort. Het klokkengelui zal gevolgd worden door de Nationale Aubade met onder andere het zingen van het Wilhelmus. Meezingen met de televisie of radio kan vanuit de deuropening of balkon.

Om 16.00 uur is het tijd voor de Nationale Toost. De Nationale Toost wordt in heel Nederland tegelijkertijd uitgebracht. In huis, op het balkon of in de tuin, het maakt niet uit … schenk in en hef het glas!

Tot slot wordt voor de jongste Zandvoorters nog een kleurwedstrijd georganiseerd. Download de kleurplaat vanaf www.koningsdagzandvoort.nl of de facebookpagina koningsdagzandvoort en zorg dat deze uiterlijk zondag 3 mei is ingeleverd. Op 5 mei worden de winnaars bekendgemaakt en voor hen is er een leuk prijsje!

Thuis, maar toch met elkaar. De gehele dag zenden diverse media compilaties uit van eerdere Koningsdagen. Zet de TV of radio aan, zorg voor wat lekkere hapjes en drankjes, of bestel ze bijvoorbeeld via scharrie.nl en maak het thuis gezellig!

Deel dit: