17 juni 2021

Komende zondag Nationale Toplessdag

Zondag 20 juni is het weer Nationale Toplessdag! De dag dat wordt stilgestaan bij de gedachte dat je je vrij mag voelen om te kiezen wat je zelf wilt, is vier jaar geleden in het leven geroepen door BlootGewoon, een organisatie die zich inzet voor een vrije keuze in topless zonnen op het strand.  

“Zonnen zonder topje, zonder bikini of juist in dat mooie badpak: belangrijk is dat je zélf die keuze maakt en ook niet oordeelt over andermans keuzes”, vindt Christine Kouman namens de organisatie van deze dag. “Veel mensen weten niet dat topless zonnen gewoon mag op elk openbaar strand in Nederland. Terwijl veel vrouwen het wel veel fijner vinden om zonder knellend topje te zonnen. Op de Nationale Toplessdag staan we dit jaar vooral stil bij de toenemende seksualisering van vrouwenlichamen en het keihard oordelen over je eigen en elkaars lichaam.”

Voel je vrij, geef je bloot
Wat is er nu zo bijzonder of fijn aan? Dat is makkelijk: topless zonnen geeft een veel vrijer gevoel, je krijgt een mooi egaal zomers kleurtje en het is lekker praktisch. Vrouwen maken zichzelf bovendien steeds kwetsbaarder als ze hun borsten verbergen. Borsten zijn gewoon, ze horen bij je lijf en je hoeft ze niet te verstoppen. De keuze is aan jou! Het mag, maar hoeft niet!

Online community
Onderdeel van de Nationale Toplessdag is de Facebookgroep ‘Zonnen zonder topje’, exclusief voor vrouwen. Inmiddels delen in deze besloten groep bijna 450 vrouwen hun ervaringen, geven ze tips en helpen ze elkaar bij twijfels en onzekerheden en het maken van eigen keuzes. Ook maken ze afspraken om samen naar een strand te gaan om met een groepje topless te gaan zonnen.

Topless of niet: keuzevrijheid
“De Toplessdag heeft niet als doel om iedereen ‘uit de topjes’ te krijgen’”, benadrukt Kouman, “het gaat er vooral om dat vrouwen zonder oordeel van anderen en zichzelf, in alle vrijheid mogen zonnen zoals ze dat zelf willen. Respect voor elkaars keuzes staat voorop.”

Meer informatie vind je op www.blootgewoon.nl/toplessdag

Deel dit: