16 april 2020

Kleine kroegen als café Fier en de anderhalve meter-samenleving

De eigenaren van kleine kroegen piekeren zich suf over hoe het straks moet als ze weer open mogen. Anderhalve meter afstand bewaren, is praktisch onmogelijk in kleine horecazaken. “Mensen kunnen zich niet bewegen en hoe gaan we dit handhaven?”, vraagt Danielle Smits van café Fier zich af voor de camera van NH Nieuws. 

Danielle en haar man Rob hebben samen Fier,  een kleine bruine kroeg van zo’n 30 vierkante meter in de Haltestraat. Op een mooie zomerdag als de pui openstaat, kunnen er zo’n 60 tot 80 mensen in. Maar met de nieuwe samenleving die Nederland te wachten staat, waarin een afstand van anderhalve meter bewaard moet blijven tussen mensen, is dit absoluut geen optie. “We hebben de statafels en krukken net even neergezet en er kunnen, als we anderhalve meter afstand bewaren, nog zo’n 12 tot 14 mensen in. Dat stelt niets voor, dat is een lege kroeg”, aldus Rob.

De horecaeigenaren hebben veel vraagstukken en hopen op wat opheldering van premier Rutte. “Je hoopt toch op wat lichtpuntjes voor de kleine kroegen, want dit is anders niet haalbaar voor ons”, zucht Danielle, “maar het is valse hoop, ben ik bang.”

Het echtpaar vraagt zich serieus af hoe het straks moet. Zo zegt Rob: “Ik ga het sowieso proberen, maar als blijkt dat het te veel gedoe is, ga ik er serieus over nadenken de boel weer te sluiten.”

Deel dit: