15 juni 2022

Jubileumbankjes reddingsbrigade feestelijk onthuld

De Zandvoortse Reddingsbrigade bestaat 100 jaar. Tijd voor feest en evenementen het hele jaar door. Afgelopen dinsdag werden twee ‘winnende bankjes’ feestelijk onthuld door burgemeester David Moolenburgh.

Op 9 augustus 1920 werd het lichaam van de verdronken twaalfjarige Willem Groen op het strand gevonden. Een trieste gebeurtenis die veel emoties losmaakte in ons dorp maar ook leidde tot de eerste initiatieven om een reddingsbrigade op te richten. Pas twee jaar later, na het stranden van een logger waarbij de bemanning werd gered door dorpelingen uit Noordwijk en Zandvoort, vond de oprichting van de Zandvoortse Reddingsbrigade (ZRB) daadwerkelijk plaats.

Professionele vrijwilligersorganisatie

Inmiddels is de ZRB van een schamel tentje op het strand uitgegroeid tot een professionele organisatie, die volledig gerund wordt door vrijwilligers, met een post op de noord- en zuid boulevard. Een organisatie die in de afgelopen honderd jaar duizenden strandgasten heeft gered. In het nieuwe coalitieprogramma wordt het belang van de ZRB dan ook benadrukt. Ze moet beschikken over onderkomens die voldoen aan de eisen van deze tijd en kan in de toekomst wellicht verder bij gaan dragen aan preventie door het geven van zwemlessen op het strand.

Winnende bankjes
Afgelopen dinsdag werden in aanwezigheid van de burgemeester twee bankjes onthuld die als de mooiste gekozen zijn in een ontwerpwedstrijd onder de ca. tachtig jeugdleden. Bij het maken van de bankjes zijn de twee winnaars, Max en Valerie, begeleid door medewerkers van de Kinderkunstlijn. “De reddingsbrigade is van groot belang voor Zandvoort in de hele keten van mensen en organisaties die ervoor zorgen dat ons dorp veilig is voor bewoners en toeristen”, aldus Burgemeester Moolenburgh tijdens de onthulling van het bankje op reddingspost zuid. “De ZRB is een bloeiende organisatie die telkens weer zorgt voor aanwas van nieuwe jeugdleden en daar mogen we als Zandvoorters enorm trots op zijn.”

Andere evenementen en webshop

Het honderdjarig bestaan van de ZRB is aanleiding voor feest en evenementen het hele jaar door. Kijk op de website voor alle andere activiteiten. Daar vindt u ook een speciale webshop met jubileumartikelen voor jong en oud. Leuk om te hebben of als cadeau, en u steunt er de ZRB mee. Uw verslaggever heeft alvast een romper en een slabbetje besteld voor zijn aanstaande kleinkind.

Pierre Winkler

Deel dit: