11 december 2020

Jeugdraad ging online in debat met politici

Het jaarlijkse jeugddebat van de Jeugdraad vindt normaal gesproken in de raadszaal plaats waar ook de lokale politiek vergadert. Maar vanwege corona was nu noodgedwongen besloten om via een internetverbinding de debaters van de diverse scholen vanaf hun eigen school aan het woord te laten. 

Van elke school waren de twee beste debaters aanwezig. Voor het eerst waren er geen uitgewerkte agendapunten, maar konden de scholen tijdens het debat hun inbreng/ideeën geven over kunst en cultuur. De beste ideeën zouden opgenomen kunnen worden in het cultuurbeleid van de gemeente Zandvoort.

Aanvankelijk was het een ietwat chaotische vergadering maar gaandeweg werd het geluid en de inbreng van de leerlingen beter; de bleuheid verdween en er ontstond zo nu en dan een geanimeerde discussie. De uiteindelijke winnaars die door voorzitter burgemeester David Moolenburgh, wethouder Raymond van Haeften en griffier Gideon van Driel werden uitgekozen kregen een leuke prijs: een lunch samen met de burgemeester en wethouder en, indien mogelijk, een bezoek met groep 8 van de winnende school aan de Tweede Kamer in Den Haag.

Als derde eindigde dit jaar de Duinroosschool, die volgens Van Haeften een uitvoerbaar plan hadden: een jaarlijks terugkerende fotowedstrijd over Zandvoort. De tweede plaats was voor de Nicolaasschool. Zij willen schoolkinderen en senioren koppelen om ‘iets moois’ te maken. De uiteindelijke winnaars waren Fabian en Deacon van de Mariaschool. Zij stelden volgens de jury ter zake doende vragen en gingen daarop door. Volgend jaar is er opnieuw een jeugddebat en dan hopelijk weer gewoon in de raadszaal.

Deel dit: