9 december 2020

Jeugdige cyber-agenten onderscheiden door de burgemeester

Woensdag zijn vier Zandvoortse basisschoolleerlingen door burgemeester David Moolenburgh in aanwezigheid van Koen Broekhof van de politie benoemd tot officieel HackShield Cyber Agent. Dat hadden zij te danken aan hun prestaties met de game HackShield, waarmee kinderen tussen de 8 en 12 jaar spelenderwijs bewust worden gemaakt van de gevaren van het internet.

HackShield werd zonder winstoogmerk ontwikkeld door het Amsterdamse bedrijf Flavour, dat is gespecialiseerd in onder meer educatieve game-toepassingen. Begin dit jaar startte een proef waaraan een beperkt aantal gemeenten meedeed. Dat werd een groot succes en inmiddels groeit het aantal deelnemende gemeenten en spelers gestaag. Begin september werd HackShield in Zandvoort geïntroduceerd. Inmiddels hebben zich bijna honderd dorpsgenootjes als officieel speler aangemeld en nog eens een veelvoud daarvan speelt het spel onofficieel.

HackShield is beschikbaar voor zowel de computer, telefoon als tablet en kent verschillende levels. Daarbij komen alle gangbare online-gevaren aan bod, waaronder phishing, WhatsApp fraude, identiteitsdiefstal, online pesten, oplichting en afpersing. In tegenstelling tot veel andere games is het niet zo dat het spel na het doorlopen van een aantal levels ‘klaar’ is. Je kunt er eindeloos mee doorgaan en bovendien blijven de makers de game doorontwikkelen en uitbreiden.

Van de geregistreerde spelers wordt per gemeente een klassement bijgehouden. In Zandvoort wordt dat aangevoerd door Merel2009 met op gepaste afstand nummer twee Valerie2011, beiden van de Hannie Schaftschool. Op de derde plaats staat op dit moment Tokio van De School en op vier Loetje van de Hannie Schaftschool. Alle vier werden ze op hun school door de burgemeester bezocht en gehuldigd. Hij overhandigde hen plechtig een diploma met speciale badge, een pet, T-shirt en kaartspel, waarna hij samen met Koen Broekhof vragen van de aanwezige leerlingen beantwoordde en met hen in gesprek ging.

Na afloop op De School ging de aandacht van de schoolkinderen vooral uit naar politieagent Broekhof, die na enig aandringen niet te beroerd was om even zijn handboeien tevoorschijn te halen. Kinderen kunnen zich voor de game aanmelden via www.joinhackshield.nl of downloaden in de App store. Via www.joinhackshield.nl/gemeente/Zandvoort zijn het klassement en de scores te zien.

Deel dit: