21 oktober 2021

Jeugdhonk verhuist voorlopig naar Pluspunt

Deze week betrekt Jongerenwerk Zandvoort een ruimte in de vestiging van Pluspunt aan de Flemingstraat. Als het aan coördinator Marieke Lowiesen en Remco Wijnia, directeur van Pluspunt ligt, zal dit een tijdelijke oplossing zijn.

Afgelopen zomer hebben alle activiteiten van Jongerenwerk Zandvoort zich in de buitenlucht afgespeeld. Voor die tijd beschikte de organisatie over een ruimte in de Blauwe Tram en als gevolg van de anderhalve meter regel werd enige tijd gebruikt gemaakt van de grote zaal beneden. Marieke Lowiesen: “Tijdens de pandemie werden bestaande problemen onder jongeren versterkt en is het aantal jongeren dat een beroep op ons doet sterk toegenomen. Daarom voldoet de ruimte in de Blauwe Tram niet meer.”

Sterke behoefte

“Tijdens de coronacrisis is het besef ontstaan dat we behoefte hebben aan een andere benadering van het jongerenwerk. Zo werd duidelijk dat er ook onder de leeftijdsgroep 18 tot 27 jaar een sterke behoefte aan de dienstverlening van Jongerenwerk bestaat. Thans bedienen we vijf verschillende leeftijdscategorieën tussen de 6 en 27 jaar.”

“Het is belangrijk dat jongeren hun eigen weg vinden, groeien naar zelfstandigheid en zich geleidelijk en op een gezonde manier los kunnen maken van thuis. De focus ligt daarom op talentontwikkeling. Dan moet je denken aan sport, beeldende kunsten, maar bijvoorbeeld ook koken en muziek. Daarom zijn we al enige tijd op zoek naar een gecompartimenteerde ruimte met een eigen ingang, keuken en niet te dicht op bestaande bewoning. Als tijdelijke oplossing is even de leegstaande voormalige Mariaschool in beeld geweest, maar de ontwikkelingen met Pré Wonen om daar jongerenhuisvesting te realiseren zijn thans in een stadium dat dat niet langer een optie is.”

IJzer met handen breken

Verantwoordelijk wethouders Van Haeften en Bluijs zijn op de hoogte van de situatie. “De gemeente denkt goed met ons mee, maar kan natuurlijk ook geen ijzer met handen breken… Daarom hebben we nu deze tijdelijke oplossing binnen onze eigen accommodatie gerealiseerd”, aldus directeur van Pluspunt Remco Wijnia.

Het nieuwe jeugdhonk bij Pluspunt beschikt tevens over een ruimte die zich leent om te worden omgebouwd tot rap-studio. Jongeren die hieraan mee willen werken zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via jongerenwerk@pluspuntzandvoort.nl of via Marieke Lowiesen: 06-36300809.

Deel dit: