17 juni 2022

Jan Lammers schonk eerste glas Grand Prix wijn

Donderdagavond heeft Jan Lammers onder grote belangstelling op het terras van Brasserie ZiN in de Haltestraat het eerste glas Grand Prix wijn uitgeschonken. De plechtigheid was tevens onderdeel van een netwerkborrel en een veiling ten bate van de hulporganisatie War Child.

De aanwezigen werden eerst uitgebreid toegesproken door initiatiefnemer Bart Schuitenmaker van Brasserie ZiN en online wijnwinkel Zin in Wijn. Hij ging in op de historie van de Formule 1 in Zandvoort, het belang van de terugkeer ervan en de totstandkoming van zijn collectie Grand Prix wijnen. Het is de bedoeling om elk jaar een nieuwe Grand Prix selectie te presenteren uit steeds een ander land waar Formule 1 races plaatsvinden. Tot slot riep Schuitenmaker iedereen op de portemonnee vast bij de hand te houden in verband met de veiling later op de avond, waarna het aan Jan Lammers was om het eerste glas Grand Prix wijn te schenken.

Vervolgens kreeg burgemeester David Moolenburgh het woord. Hij memoreerde hoe Bart Schuitenmaker al eens in 1995 een eigen Zandvoortse wijn lanceerde; de Cuvée Zandvoort met een door Marianne Rebel ontworpen etiket. Een succes werd dat niet, althans wel voor Schuitenmaker, maar niet voor de gemeente. Want die had een grote partij ingeslagen om als relatiegeschenk weg te kunnen geven, precies op het moment dat Frankrijk in de Stille Zuidzee een serie atoomproeven uitvoerde. Wereldwijde verontwaardiging en een wijnboycot was het gevolg. De gemeente zag zich genoodzaakt om haar voorraad Cuvée Zandvoort voor onbepaalde tijd op te bergen. Wat er precies met de wijn is gebeurd, zal vermoedelijk nooit boven tafel komen. Moolenburgh heeft het uit laten zoeken, maar alle sporen liepen dood…

Het pronkstuk van de liefdadigheidsveiling was het schilderij ‘Champs de raisin le soir’ van de jonge succesvolle kunstschilderes Lynn Spoor. Het werk werd door Bart Schuitenmaker gebruikt als etiket van de Grand Prix wijnen en het bracht maar liefst € 2750 op. Tezamen met de andere aangeboden objecten bedroeg de opbrengst van de veiling € 4200, wat dankbaar door de aanwezige delegatie van War Child in ontvangst werd genomen. Na de veiling zong de Zandvoortse zangeres Wendy Moore twee nieuwe nummers en zorgde het orkest ‘Sol del Carribean’ dat het nog lang gezellig bleef bij Brasserie ZiN.

De selectie Grand Prix Wijnen bestaat uit een rode Merlot, een witte Chardonnay en een rosé uit de Pays D’oc. Voor bestellingen en meer informatie: www.zin-in-wijn.nl.

Deel dit: