7 oktober 2021

Inwoners praten graag mee over ‘gay beleid’

Het COC Kennemerland, de gemeente Zandvoort en het Bureau Discriminatiezaken organiseerden in samenwerking met onderzoeks- en beleidsorganisatie Movisie een inwonersavond om te praten over LHBTIQ+ beleid. Of zoals de dame aan de deur van Pluspunt in Zandvoort Noord het verwoordde: “U komt voor die bijeenkomst met al die letters.”

Wethouder Gert-Jan Bluijs verwelkomde in afwezigheid van portefeuillehouder wethouder Raymond van Haeften, naast de eerder genoemde betrokken organisaties, negen Zandvoortse jongeren, studenten, werkenden, ouderen, gepensioneerden, homo’s, biseksuelen en lesbies. Discretie was gewaarborgd en namen zullen niet in het verslag voorkomen.

Opvallend was dat de meeste aanwezigen over het algemeen positief zijn over het leefklimaat in Zandvoort voor LHBTIQ+ en zich overwegend veilig en geaccepteerd voelen. Daar tegenover staat wel dat er dinsdagavond veel overeenstemming was dat een deel van de jongeren zich minder tolerant opstelt en hun gedrag als dreigend of kwetsend wordt ervaren. Zowel de deelnemers als de aanwezige organisaties zagen een goede voorlichting door bijvoorbeeld het COC Kennemerland bij onder andere het Wim Gertenbach College en het jeugdhonk van Pluspunt als een goed begin om hier verandering in te brengen.

Verschillende deelnemers hadden ook nare ervaringen in het openbaar vervoer. Met name in de trein naar Zandvoort. Dat bracht de discussie ook op de vraag hoe de inclusiviteit te kunnen waarborgen in een kleine badplaats, wat Zandvoort is, met miljoenen bezoekers per jaar. Een redelijk breed gedeelde suggestie was om het ‘Pride-gevoel’ breder te promoten en daarvoor samenwerking te zoeken met onder andere Zandvoort Marketing. Maar ook de ondernemers, de NS en ProRail kunnen een rol daarin gaan betekenen.

Aan het eind van de bijenkomst meldde de wethouder dat de gemeente gaat zorgen voor een verslag van de avond en ook dat er zal worden gekeken of er een vervolgovereenkomst kan worden georganiseerd.

Uiteraard waren ook leden van de Stichting LHBTi aan Zee aanwezig. Deze stichting is bekend van het organiseren van de jaarlijkse Pride at the Beach, als verlengstuk van Pride in Amsterdam. Maar deze stichting zet zich ook in voor het bevorderen van de inclusiviteit in Zandvoort. Voorzitter Roy Dongen nodigde iedereen uit om informeel verder te praten tijdens de maandelijkse borrels, die op iedere laatste donderdag van de maand van 17.30 tot 19.30 uur plaatsvinden in het Wapen van Zandvoort. Aanmelden daarvoor is niet nodig en echt iedereen is welkom.

Deel dit: