22 juli 2022

Internationale campagne om verdrinkingen te voorkomen

In 2021 riep de Wereldgezondheidsorganisatie 25 juli uit tot World Drowning Prevention Day (WDPD). Op 25 juli wordt ook in Nederland stil gestaan bij de veiligheid in, op en langs het water, door extra aandacht te vragen voor de recent gestarte landelijke bewustwordingscampagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’.

Elk jaar verdrinken er wereldwijd naar schatting 236.000 mensen, volwassenen en kinderen. In Nederland zijn dit ongeveer honderd mensen per jaar. Elke verdrinking is er een teveel!

Het internationale thema van World Drowning Prevention Day in 2022, ‘Doe 1 ding om verdrinking te voorkomen’, sluit naadloos aan bij de campagne ‘Wie checkt jou?’ in Nederland. Met deze campagne vraagt een groot aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Rijkswaterstaat, aandacht voor de risico’s van het zwemmen in open water.

Dringende oproep

Met de campagne ‘Wie checkt jou?’ wordt een dringende oproep gedaan om er altijd voor te zorgen dat iemand je in de gaten houdt als je het water in gaat; je vrienden aan de kant, je buddy in het water of een lifeguard op het strand. Daarnaast geeft de campagne tips over wat te doen als je toch in de problemen raakt of vanaf de kant ziet dat iemand in de problemen komt. Klik hier voor informatie en tips.

Deel dit: