23 maart 2022

Insectenhotel met bijenkast voor natuuronderwijs

Aan de Jac. P. Thijsseweg, pal tegenover basisscholen De Duinroos en Nicolaasschool, verrijst sinds kort een indrukwekkend insectenhotel met daarin ook een speciale bijenkast. Het is het geesteskind van voormalig boomchirurg en sinds enige jaren imker Victor Bol, die het project zeer binnenkort hoopt te voltooien.

Dorpsgenoot Victor Bol deed eerder van zich spreken met het realiseren van het Zandvoorts Juttersmu-ZEE-um. Het insectenhotel noemt hij daarom ‘zijn tweede droom’. Victor Bol: “Sinds ik een paar jaar geleden bijen ben gaan houden, ben ik me steeds meer gaan interesseren voor insecten in het algemeen. Een tijdje terug heb ik daarom geprobeerd de gemeente te interesseren voor insectenhotels en bijenkasten of zelfs een compleet ‘insectenduin’ voor educatieve, maar ook natuurbeschermende doeleinden. Het is algemeen bekend dat het niet goed gaat met de insecten en dus ook niet met de bijen. Na ruim een jaar heb ik helaas nog weinig enthousiasme bij de gemeente kunnen bespeuren.”

Donderjagen

Het landje waar nu het insectenhotel wordt gebouwd was ooit bij de gemeente in gebruik voor de opslag van bouwmaterialen en dergelijke. Een jaar of zes geleden kreeg De Duinroos het in bruikleen om aan de hand van onder meer moestuintjes natuur- en openluchtlessen te geven. “Tja, kinderen moeten toch leren dat spinazie niet uit de diepvriezer komt… Ook staat er een zogenoemde modderkeuken waar ze lekker kunnen donderjagen met water, zand en modder”, aldus Marga Bol, directeur van De Duinroos. Toen zij hoorde over de plannen voor een insectenhotel van haar neef Victor, bood zij aan om daar het landje aan de voorkant van de school voor te gebruiken. Er was ruimte genoeg en bovendien sluit het idee naadloos aan bij de educatieve doelstelling.

“Een insectenhotel leek haar een leuk en leerzaam project voor de leerlingen. Insecten vormen een onmisbare schakel in de kringloop van het leven. Daar moeten we dus zuinig op zijn met z’n allen en kinderen kunnen daar niet vroeg genoeg van doordrongen raken. Het is de bedoeling dat ik de leerlingen van De Duinroos en de Nicolaasschool ga vertellen en leren over wat er zich allemaal afspeelt in het hotel. Ook een aantal bevriende imkers heeft zich bereid verklaard om mee te werken.”

Eerste gasten zijn gearriveerd

“Het hotel is opgebouwd uit een aantal segmenten, zeg maar panelen die elk geschikt zijn voor bepaalde insecten om zich voort te planten en te overwinteren. Behalve de honingbijen verwacht ik vlinders, lieveheersbeestjes, duizendpoten, pissebedden, torretjes, wilde bijen, sluipwespen, noem maar op… In het midden komt een soort etalage waardoor je naar binnen kunt kijken als de imker bezig is met de bijen. De eerste gasten hebben zich al gemeld…”, vertelt Victor die ook een houten wigwam voor de leerlingen heeft gebouwd en nog meer plannen heeft voor de educatieve tuin.

“Ja, we maken ook nog een mooie grote composthoop, de bestaande modderkeuken wordt uitgebreid met een ouderwetse handpomp, er komen vogelhuisjes en andere voorzieningen om het vogeltjes naar de zin te maken en een speciaal belevingspad waar de kinderen op blote voeten kunnen ervaren hoe het voelt om over schelpen, gras, kiezelsteentjes, houtsnippers en dergelijke te lopen. Ook zijn er plannen voor een slakkenluik waaronder slakken verblijven.”

Victor Bol hoopt dat zijn insectenhotel een groot succes wordt en dat het de gemeente zal bewegen om meer van dergelijke initiatieven in de omgeving te faciliteren en dat Zandvoort ooit het predicaat ‘bij-vriendelijke gemeente’ mag dragen. Het insectenhotel, dat helemaal is opgetrokken uit hergebruikte materialen wordt, eind april officieel en feestelijk geopend.

Deel dit: